Свилен Крайчев: Колкото по-бързо кметът подаде оставка, толкова по-добре
Свилен Крайчев: Колкото по-бързо кметът подаде оставка, толкова по-добре / Дарик Варна, архив

„Кметът на Варна трябва да подаде оставка и колкото по-рано се случи това, толкова по-добре.”, заяви пред Дарик Варна бившият зам.-кмет на Кирил Йорданов в третия му мандат и бивш депутат от ГЕРБ Свилен Крайчев. Той държеше да уточни, че „тук не става въпрос за някакво лично отношение или антипатия.”
Крайчев каза още, че с мнението си не ангажира нито организацията, на която е зам.-председател в момента (ПАЧИС), нито партия ГЕРБ. 

"Политическата логика говори, че щом хората протестират по улиците, това означава, че има разминаване между кредита на доверие, който е даден по време на избори и моментната обстановка. Да се говори за положителни резултати за избори от преди 2 години при положение, че лично аз не съм виждал такива масови и продължителни протести във Варна от 20 години насам е най-малкото цинично."

Свилен Крайчев смята, че трябва да се действа още по-радикално:

"Тъй като вече има нарушено обществено доверие, то не само кмета, но и Общинският съвет, който изразява политическото представителство на гражданите, трябва да се саморазпусне. Почти 20-т дневният протест означава, че има преобръщане на обществените настроения и трябва нова посока, която партиите ще могат да предложат чрез предизборните си програми на гражданите.”

Зам.-председателят на Парламентарната асамблея за черноморско икономическо сътрудничество определи себе си по-скоро като антиреволюционер, тъй като, по думите му, нито една революция не е предложила по-добра алтернатива от демокрацията. Единственият вариат за изход от ситуация във Варна са нови избори за местна власт, категоричен е Свилен Крайчев, който смята, че „само така ще може да се види каква е волята на всички граждани. Колкото по-бързо, толкова по-добре!”
Според бившия заместник на Кирил Йорданов най-добре ще бъде, ако местните избори съвпаднат с парламентарните.

Преди последните местни избори през 2011 г. Свилен Крайчев беше единственият от редиците на ГЕРБ, който открито се противопостави на номинацията на Кирил Йорданов за четвърти мандат и подкрепата, която му оказа ГЕРБ.