Община Добрич първа в класация за активна прозрачност
Община Добрич първа в класация за активна прозрачност / Дарик Добрич

Община Добрич заема първо място сред българските институции по рейтинг за активната прозрачност, сочат данните от проучване на Програма „Достъп до информация” /ПДИ/.

От 2006 година насам Програмата оценява интернет страниците на институциите в системата на изпълнителната власт, а също как отговарят на заявления за достъп по електронен път. Добрич оглавява класацията за втора поредна година.

През януари са прегледани и оценени 488 страници на 490 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, независими органи на власт и публично правни субекти, задължени да предоставят информация. В рамките на проучването са били подадени 490 заявления с искане за предоставяне на копия от последните договори за обществени поръчки за 2012.

Нивото на прозрачност е оценявано с точки по 40 индикатора (43 за общините), като възможният максимум е 78,5 т. (81,5 т. за общините). Община Добрич е първа сред всички 490 администрации. Тя е получила най-близък до максимума брой точки - 65.

Присъдената награда е признание за стила и практиката на открито управление и за качеството на административно обслужване в Община Добрич, посочват от неправителствената организация.

През 2012 г., на церемонията за връчване на награди за принос в областта на свободата на информация Община Добрич получи и Златен ключ в категорията „Институция, организирала най-добре достъпа до информация”. Присъждането на престижната награда за втори път и потвърденото първо място в Рейтинга на активната прозрачност са признание за последователните действия за надграждане на предоставяния достъп до информация.