Софийският университет отмени увеличението на студентските такси с 8%
Софийският университет отмени увеличението на студентските такси с 8% / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Софийският университет отмени увеличението на студентските такси с 8%
61986
Софийският университет отмени увеличението на студентските такси с 8%
  • Софийският университет отмени увеличението на студентските такси с 8%

Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” прие предложението на ректора проф. Иван Илчев за отмяна на решението таксите да бъдат вдигнати с 8%. 22-ма от общо 33-мата членове на съвета гласуваха за отмяна на повишението, прието на 30 януари тази година.

С 26 гласа „За” бе гласувано и другото предложение на проф. Илчев - за съставяне на група от преподаватели и академици, които да представят искания пред политическите сили,  финансирането на висшето образование да бъде върнато на нивото, на което е било през 2008 г.

Според ректора на Софийски университет проф. Иван Илчев, предложението му да се отмени решението за вдигане на таксите е продиктувано както  от сложната икономическа ситуация в страната, така и от недоволството на студентите, които излязоха на протест в Ректората. Той обяви, че решението за вдигане на таксите с  8% или 10 лева за най-ниска и 37,50 лева за най-високата е било гласувано с нежелание на 30 януари.

„Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, съобразявайки се с избухналата последните седмици тежка социална криза, отменя решението си от 30 януари 2013 г. за увеличение на студентските такси с 8%”,

26 от общо 33-мата членове на Академическият съвет на университета подкрепиха и другото предложение на ректора проф. Иван Илчев. „Академическият съвет упълномощава ректора на Софийския университет да създаде група от преподаватели и студентски организации, която в срок от една седмица да подготви исканията на академическата общност пред политическите сили за бърза и радикална промяна в политиката за висше образование и наука, насочена към преодоляване на изоставането. В тази насока трябва да бъде възстановяването на държавното финансиране поне на нивото от 2008-а година”, прочете проф. Илчев.   

Решението на Академическия съвет за отмяна на повишаването на таксите беше прието с бурни аплодисменти от протестиращите навън студенти.

За намерението на ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев да предложи на Академичния съвет на университета да отмени решението за увеличение на студентските такси с 8%, съобщи по-рано през деня пред Дарик д-р Петър Берон.

Увеличението на таксите с 8% трябваше да донесе на университета допълнителен приход от около 350 000 лева като с тях освен ремонти трябваше да се покриват и сметки за ток, вода и парно. По думите на проф. Илчев обаче парите от увеличените такси нямало да решат никакви радикални проблеми.