Прокуратурата проверява Енерго-Про (+)
Прокуратурата проверява Енерго-Про (+) / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Шефът на Варненската окръжна прокуратура оглави екип, който ще извърши проверка в "Енерго-Про". Целта е да се установи дали има нарушения в дейността на компанията.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил пълни проверки на електроразпределителните дружества за установяване на нарушения и престъпления, включително и такива, извършени от шефове и служители.

Внимателно ще бъдат разследвани технологичните разходи, външните услуги и разходите по договори, отчетените инвестиции, начинът на формиране цената на извършените продажби, както и отчетените приходи от продажби в страната и в чужбина.

Периодът на дейността на дружеството, които ще обхване проверката, е от 1-ви януари 2010 година до 31-ви декември 2012 година. Резултатите трябва да са готови до 22-ри март.

Стартът на инспекциите е даден днес в 11 часа. Посетено е централното управление на групата на „Енерго-Про“ във Варна и е проведена среща с ръководството на търговското дружество, за да бъде запознато с целите и задачите на проверката.

От "Енерго-Про" обявиха, че не са били предупредени за проверката, но тя не ги притеснява. От компанията увериха, че ще окажат пълно съдействие на прокуратурата.

„Ако бъдат открити данни за извършени нарушения или престъпления, прокуратурата в рамките на тази проверка, намирайки достатъчно данни, ще започне досъдебни производства по конкретни случаи и конкретни престъпления.“, категоричен е Чавдаров.

Цацаров е предложил на енергийния министър в оставка Делян Добрев да наложи на ЕРП-тата допълнителни задължения с цел да се намали цената на тока. Според закона тази временна мярка може да бъде взета при извънредни ситуации.