• Размер на шрифта:

Студенти от СУ и УНСС излязоха да протестират срещу увеличение на таксите

27 февруари 2013 08:16 | Автор: | Вили Янкова, Ивана Арсова

Студенти от СУ и УНСС излязоха да протестират срещу увеличение на таксите
© снимка: Sofia Photo Agency, архив  
 • Протестът в Софийския университет
 • Протестът в УНСС

Студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Университета за национално и световно стопанство излязоха в дворовете на учебните заведения, за да протестират срещу плануваното увеличение на семестриалните такси от следващата учебна година. Академичните съвети на двата вуза са приели нарастване на таксите с 8% за Софийския университет и с 33% за УНСС.

Около 200 студенти от Софийския университет се събраха в двора на Ректората. Според зам.-председателят на Студентския съвет Лилия Драгойчева протестът трябва да се състои, защото не е ясно дали предложението на ректора проф. Иван Илчев да бъде отменено увеличението, ще бъде прието от Академичния съвет. Студентите обявиха, че протестът им е мирен. Те носеха лозунги „Не на таксите”, „Ние не сме ходещи такси”, „Сега с 8%, а после с колко”.

По думите на Драгойчева много от студентите нямат възможност да плащат по-високи такси. Според сега планираното увеличение най-високата такса ще се увеличи с 37,50 лв., а най-ниската - с 10 лв. Според протестиращите студенти Академичния съвет трябва да отмени увеличението.

Стотици студенти изпълниха двора и на УНСС и се обявиха против планираното увеличение на семестриалните такси за обучение с 33%. Те скандираха „Мафия”, „Оставка”, „Долу таксите” и призоваха Студентския съвет да поеме ролята, която има и да защити студентските права, а не тези на Ректората. Студентите прочетоха своите искания под прозорците на ръководството на университета.

Обяснението на ръководствата на двата ВУЗ-а за увеличението е, че трябва да се запълнят липсите в бюджета, които са резултат от намалената държавна субсидия. Студентите обаче смятат, че не трябва да поемат тежестта на поредното увеличение на таксите, защото така не се повишава нито качеството на образованието, нито се решават проблемите с вузовете като цяло.

По-рано днес стана ясно, че ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев ще направи предложение Академичния съвет да гласува предложение за отмяна на увеличението на таксите за обучение.Етикети: студенти, протест, такси

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#4

вв - 27.02.2013 г. 13:17:01

Моето студенстване го изкарах в чужбина, където и работех, докато учех. Таксите ми всяка година се качваха. Освен това, задължително си плащах **лично** здравните осигуровки. След завършване почти всички около мен караха ниско или не платени стажове поне година.

Висшето образование е инвестиция, а не естествено продължение на купона от гимназията. То не е нито задължително, нито пък трябва да се очаква, че като плащаш, ще имаш някакви привилегии. Да си студент значи да полагаш усилия, за да си осигуриш по-големи възможности. Това не е някаква даденост, с която всеки да си пълни времето, докато навърши 25 години.

#3

всички на стачка - 27.02.2013 г. 11:00:30

За чуждестранни наблюдатели става въпрос за изключително подготвени пратени за прераждане след два три международни престижни университета вкл на Юпитер .Тези пратени на почивка кадри са оставени без никакви доходи до 26 годишна възраст а след завършването на висше образование - 23 години обучение за тази ограбвана страна не им с е предоставя работа.Родителите им с а лишени от доходи а ако работят получават около 200 евро максимум от които трябва д а плащат 20 % ДДС акцизи,данъци,осигуровки...

#2

Попов - 27.02.2013 г. 10:31:48

Предлагам на студентите да протестират срещу високите цени в чалкотеките в Студентски град. Отидете там да видите бедните български студенти

#1

Студент - 27.02.2013 г. 09:26:57

Нещо сте сбъркали заглавието ``Платени студенти излизат на протест.`` Аз съм студент и излязох на площада от първият ден на протеста. Не съм чакал никой да ме изкарва по команда на улицата!

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Тя: Къде си, няма ли да се прибираш най-после? Той: Спомняш ли си магазина, в който си хареса онези перлените обички? Тя: Да, мило!! Той:… Виж още