Студенти от СУ и УНСС излязоха да протестират срещу увеличение на таксите
Студенти от СУ и УНСС излязоха да протестират срещу увеличение на таксите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Протестът в Софийския университет
61964
Протестът в Софийския университет
Протестът в УНСС
  • Протестът в Софийския университет
  • Протестът в УНСС

Студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Университета за национално и световно стопанство излязоха в дворовете на учебните заведения, за да протестират срещу плануваното увеличение на семестриалните такси от следващата учебна година. Академичните съвети на двата вуза са приели нарастване на таксите с 8% за Софийския университет и с 33% за УНСС.

Около 200 студенти от Софийския университет се събраха в двора на Ректората. Според зам.-председателят на Студентския съвет Лилия Драгойчева протестът трябва да се състои, защото не е ясно дали предложението на ректора проф. Иван Илчев да бъде отменено увеличението, ще бъде прието от Академичния съвет. Студентите обявиха, че протестът им е мирен. Те носеха лозунги „Не на таксите”, „Ние не сме ходещи такси”, „Сега с 8%, а после с колко”.

По думите на Драгойчева много от студентите нямат възможност да плащат по-високи такси. Според сега планираното увеличение най-високата такса ще се увеличи с 37,50 лв., а най-ниската - с 10 лв. Според протестиращите студенти Академичния съвет трябва да отмени увеличението.

Стотици студенти изпълниха двора и на УНСС и се обявиха против планираното увеличение на семестриалните такси за обучение с 33%. Те скандираха „Мафия”, „Оставка”, „Долу таксите” и призоваха Студентския съвет да поеме ролята, която има и да защити студентските права, а не тези на Ректората. Студентите прочетоха своите искания под прозорците на ръководството на университета.

Обяснението на ръководствата на двата ВУЗ-а за увеличението е, че трябва да се запълнят липсите в бюджета, които са резултат от намалената държавна субсидия. Студентите обаче смятат, че не трябва да поемат тежестта на поредното увеличение на таксите, защото така не се повишава нито качеството на образованието, нито се решават проблемите с вузовете като цяло.

По-рано днес стана ясно, че ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев ще направи предложение Академичния съвет да гласува предложение за отмяна на увеличението на таксите за обучение.