Студенти от СУ и УНСС готвят протест срещу увеличаването на таксите им
Студенти от СУ и УНСС готвят протест срещу увеличаването на таксите им / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Студенти от СУ и УНСС готвят протест срещу увеличаването на таксите им
61944
Студенти от СУ и УНСС готвят протест срещу увеличаването на таксите им
  • Студенти от СУ и УНСС готвят протест срещу увеличаването на таксите им

В сряда от 14.00 ч. студенти от Софийския университет и УНСС излизат на мирен протест, който ще се проведе паралелно в дворовете на двата ВУЗ-а. Те искат да бъдат отменени решенията на Академичните им съвети за поредното увеличаване на семестриалните такси от следващата учебна година. За Софийския университет таксите ще нараснат с 8%, а за УНСС - с 33%. Според студентите увеличението няма да реши проблемите в образователната система, а и обучението няма да стане по-качествено.

Нови по-високи такси за обучение ще има от следващата учебна година в двата най-големи университета в страната. Обяснението на ръководствата на Софийски университет и УНСС е, че трябва да се запълнят липсите в бюджета, които са резултат от намалената държавна субсидия. Студентите обаче не са съгласни с това решение и  излизат на протест, за да защитят правата си. 

Организаторите на протестите смятат, че тежестта на по-високите такси не трябва да се носи от студентите и техните семейства при това за трети път в последните години, а и това увеличение няма да реши проблемите. Призовават преподавателите в двата вуза да подкрепят студентите, за да могат заедно да се борят за промяна на държавната политика във висшето образование.

Студентите казват, че протестите няма да спрат докато не се постигнат исканията им за отмяна на увеличенията на семестриалните такси.