Борисов в болница с високо кръвно
Борисов в болница с високо кръвно / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов в болница с високо кръвно
61939
Борисов в болница с високо кръвно
  • Борисов в болница с високо кръвно

Премиерът в оставка Бойко Борисов е приет в Правителствена болница с хипертонична криза, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Любомир Спасов. Борисов е бил приет в болницата вчера следобед около 17.00 ч. с високо кръвно - 190/110.

„Овладяваме кръвното с медикаменти. Той е на системи в момента”, заяви още доц. Спасов. Най-вероятно утре Борисов ще бъде изписан от болницата.

При постъпването си в здравното заведение Борисов се е оплаквал от силно главоболие и повръщане, обясни директорът на Правителствена болница проф. Любомир Спасов.

„В момента е в спокойно състояние, овладяно кръвно налягане, с нормални стойности.  Вчера към 17.30-18.00 ч. дойде при нас, с оплаквания за главоболие, повдигане. При прегледа установихме високо кръвно налягане - 190/110-115, овладяхме го се медикаменти. Посъветвах го да остане под наблюдение и в следващите дни да не извършва тежки физически дейности”, обясни проф. Спасов.

Борисов страда от исхемична болест на сърцето и вероятно голямо психическо напрежение е провокирало хипертоничната криза, коментира още доц. Спасов. „Не е прединфарктно състояние, той от години има исхемична болест на сърцето, която е в начален стадий. Поради това, че сърцето има повишени изисквания пред себе си, по-големи натоварвания, исхемичната болест може да се задълбочи при хипертонични кризи. Това е причината да се стремим да я овладеем много бързо”, обясни още лекарят. 

Проф. Спасов потвърди, че Борисов приема редовно лекарства за нормализиране на кръвното налягане от година насам.

От правителствената информационна служба съобщиха за Дарик, че Борисов е в болнични.

По-рано заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност започна в отсъствието на Бойко Борисов и със скандал за това дали да бъдат допуснати медиите да проследят заседанието, въпреки че по конституция то трябва да се проведе при закрити врати.