Приключи реставрацията на църквата Св. Георги в Арбанаси
Приключи реставрацията на църквата Св. Георги в Арбанаси / DarikNedws.bg
Приключи реставрацията на църквата "Св. Георги" в Арбанаси
61927
Приключи реставрацията на църквата "Св. Георги" в Арбанаси
  • Приключи реставрацията на църквата "Св. Георги" в Арбанаси

Приключи реставрацията на църквата "Св. Георги" в Арбанаси. Обновяването на храма е по европейски проект, който стартира в началото на юни 2009 година с продължителност 36 месеца. Финансирането в размер на около 900 000 лв. бе осигурено по Оперативна програма „Регионално развитие".

След финализирането на проекта са укрепени стените на църквата, възстановени са стенописите, а дворното място -благоустроено. Храмът, който допълва ансамбъла от късносредновековни църкви в резервата, ще бъде включен в туристическия маршрут на екскурзоводите през новия летен сезон.

Приключи реставрацията на църквата "Св. Георги" в Арбанаси
netinfo

Църквата "Св. Георги" е издигната в югоизточната част на Арбанаси през 1661 година, за което свидетелства строителен надпис над входа към наоса. Стенописната украса е датирана от 1710 година и представлява иконографски цикли на Великите празници, Страстите Христови и Следпасхалния цикъл. Нейни автори даскал Христо и неговия помощник Стою, обясни Диана Тотева, главен уредник във великотърновския музей. Реставрацията на църквата започва през 1971 г., работи се на парче и с малко средства. Тогава стенописите са свалени и престояват на депо близо 40 години, което на практика ги досъсипва.

Преди три години обаче арбанашката църква е включена и одобрена за финансиране от европейската програма, която концентрира усилията на реставратори и голяма част от стенописната декорация е възстановена и върната на място, посочи Диана Тотева.

Приключи реставрацията на църквата "Св. Георги" в Арбанаси
netinfo

Ръководител на реставрационния екип е Замфир Петров, който работи с екип от около 10 души. Възстановената живописна украса покрива стените от наоса, пространството около притвора и северната галерия, обясни Тотева.

Чуйте я в звуковия файл.

Строителната реставрация на църквата също е приключила и обектът е предаден на Министерството на културата. Чака се решение кога точно храмът ще бъде отворен за посещения на туристи. Общината ще задейства процедура по прехвърляне на стопанисването и управлението на църква от държавата на Регионалния исторически музей, съобщи зам.-кметът на В. Търново Ганчо Карабаджаков.

Приключи реставрацията на църквата "Св. Георги" в Арбанаси
netinfo