Това ще бъде последният ми мандат, обяви Раул Кастро
Това ще бъде последният ми мандат, обяви Раул Кастро / снимка: Reuters
Раул Кастро: Това ще бъде последният ми мандат
61910
Раул Кастро: Това ще бъде последният ми мандат
  • Раул Кастро: Това ще бъде последният ми мандат

Кубинският лидер Раул Кастро обеща да се оттегли от властта през 2018 година. 81-годишният Кастро, който вчера започна втория си мандат като президент на карибската държава, обеща, че след изтичането на 5-годишния мандат, управлението на семейство Кастро ще отстъпи лидерския пост в социалистическата република. Ерата на братята Кастро започна, когато Фидел Кастро пое ръководството на държавата в следствие на Кубинската революция през 1959 г., което отстъпи на по-малкия си брат Раул 49 години по-късно, през 2008 г. По време на изказването на Кастро в кубинския парламент присъстваше и 86-годишния Фидел Кастро, който все по-рядко се явява пред обществото, откакто отстъпи президентския пост точно преди пет години.

Обещанието на Раул Кастро, че ще се оттегли в края на мандата си е в съответствие с вижданията, които многократно е изказвал, че държавен глава трябва да има конкретен лимит на управленческия пост.

"Това ще бъде последния ми мандат. Сред промените, които предлагаме да бъдат въведени в конституцията, е лимит на управлението, а именно два поредни мандата от по 5 години за изпълнението на основните държавни и правителствени задължения. Освен това, да се заложи максимална възраст, на която да могат да се изпълняват тези длъжности."

Раул Кастро от години се е провъзгласявал за необходимостта от подобни промени в управлението на държавата остров, но в по време на речта си твърдо заяви, че няма никакво намерение да слага край на 54-годишната социалистическа система в страната, поради която Куба десетилетия наред е жертва на осакатяващи икономически санкции и ембаргото от страна на Съединените Щати.

Значителни промени вече са започнали в кубинското общество, след като през 2011 г. партията прие план от 300 точки, които да съживят държавната икономика. Сред тях са разрешение за откриване на малък частен бизнес, както и разрешение за пътуване в чужбина.
По време на парламентарното заседание в неделя беше номиниран и нов Първи вицепрезидент на републиката - 52-годишния Мигел Диас-Канел Бермудес, който съответно става и най-вероятният наследник на Раул Кастро през 2018 г. Диас-Канел е дипломиран електроинженер и се е изкачил в партията чрез редица обществени постове в различни области в страната. През 2009 г. е номиниран за министър на висшето образование, а през 2012 г., за заместник-председател на държавния и на министерския съвет.