В МВР и финансовото министерство унищожават документация, твърди Румен Петков
В МВР и финансовото министерство унищожават документация, твърди Румен Петков / снимка: DarikNews.bg, Плевен
В МВР и финансовото министерство унищожават документация, твърди Румен Петков
61901
В МВР и финансовото министерство унищожават документация, твърди Румен Петков
  • В МВР и финансовото министерство унищожават документация, твърди Румен Петков

Финансовото състояние на страната потъва в неяснота. Това заяви на среща с журналисти в Плевен народният представител от Коалиция за България Румен Петков. „И тази сутрин ми звъняха работещи в Министерството на вътрешните работи и в Министерството на финансите, че се унищожават купища документация. Никой не може да каже какво е финансовото състояние на страната сега”, заяви той.

За това най-важното според Петков сега е организиране на предсрочни избори, възможно най-бързо и тук основната отговорност носи президентът, който да сформира един силен, професионален, компетентен и почтен управленски екип. Този управленски екип трябва да мине през политическите кабинети на министерствата, през агенциите, до областните управи, уточни депутатът.

Едновременно с формирането на служебно правителство ще е необходимо и очертаването на някои приоритети пред него като гарантирането на свободни и демократични избори и цялостен преглед на финансовата система, както и на системата на сигурността. Петков каза също, че служебното правителство трябва да има изрични правомощия в преговорния процес с европейската комисия.

Той припомни, че България навлиза в заключителната фаза на преговорния процес с комисията по структурирането на бюджета за 2014-2020 г. и в тази връзка в прерогативите на служебното правителство ще трябва да се очертаят няколко основни приоритета, тъй като Европейската комсиия очаква от България убедителни секторни стратегии и не би вложила средства в неработещи сектори. „Кои са работещите сектори в България”, попита депутатът и допълни: „Ние сме импортно зависими от Румъния, а бяхме две обиколки пред нашата съседка в икономиката”.

Депутатът е убеден, че това служебно правителство ще носи отговорността за развитието на процесите и след изборите. „Ние имаме едни три години, в които чуждестранните инвестиции са занулени, поради липсата на бизнес климат и липсата на среда”, каза още Петков и уточни, че ситуацията в страната е такава, че чуждестранните инвеститори ще бъдат изгонени за години напред и ако служебното правителство не съумее да промени общата атмосфера, тази тенденция ще стане не неуправляема, а трудно обратима.

Новини от Плевен