Гневът на хората умишлено се тласка към ЕРП-тата, смята Трайчо Трайков
Гневът на хората умишлено се тласка към ЕРП-тата, смята Трайчо Трайков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Гневът на хората умишлено се тласка към ЕРП-тата, смята Трайчо Трайков
61900
Гневът на хората умишлено се тласка към ЕРП-тата, смята Трайчо Трайков
  • Гневът на хората умишлено се тласка към ЕРП-тата, смята Трайчо Трайков

Гневът на българите умишлено се тласка към ЕРП-тата, но си струва да се направи преглед на сметките за ток назад по веригата, за да се види дали има резерв за намаляване на цените. Това коментира в ефира на Дарик бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Според него евентуалното сваляне на цените на електроенергията с 8 процента няма да подобри значително живота на българите, но можело да удари предприятията, които в момента се снабдяват на свободния пазар с енергия от АЕЦ „Козлодуй".

Струва си навсякъде по веригата да се направи още веднъж опит и ако наистина има резерв за понижаване на цената с 8 на сто, нека го направят, каза Трайков. По повод на тезите, че осемте процента понижение могат да се постигнат чрез вкарване на цялата произведена енергия от АЕЦ Козлодуй в микса за регулирания пазар, Трайков обясни, че така наистина ще намалее цената за домакинствата, но пък ще поскъпне токът за индустриалните потребители, които сега се снабдяват с енергия от АЕЦ „Козлодуй" от свободния пазар. Това означава, че те ще произвеждат по-скъпи стоки и услуги, вероятно ще им се наложи да съкратят хора, а може и да се наложи да фалират, обясни бившият енергиен министър. Той коментира, че дори цената на тока да падне с 8 на сто, това няма да реши генералния проблем на хората, защото едва ли за тях ще стане по-лесно да си платят сметката, ако тя е с няколко процента по-ниска.

Трайков изтъкна, че двата основни фактора за по-високи доходи са структурата на икономиката и качеството на работата на институциите. Недвусмислено доказана е връзката между качеството на работата на институциите в една страна и богатството на обществото, подчерта той. „По-големият проблем е, че България е страна на монополите и не само там, където наричаме монополите естествени монополи. Пазарът на горива трябва да е свободен пазар, а не е. КЗК лавира в заключенията си според това как са й намигнали отгоре. Това е големият проблем в качеството на работата на институциите", смята Трайчо Трайков.