Безработни стават болногледачи в хасковската болница
Безработни стават болногледачи в хасковската болница / netinfo

Безработни ще бъдат обучавани за болногледачи в хасковската и димитровградската болници. Това предвижда проект на КНСБ, който стартира днес и обхваща трайно безработни хора на възраст 50 години. Проектът се финансира от министерството на труда и социалната политика.

38 безработни ще бъдат обхванати от хасковска област. 14 от тях ще бъдат обучавани за болногледачи в хасковската болница и 24 в димитровградската. Хората ще бъдат обучавани в продължение на 300 часа, като след това в продължение на 4 месеца ще бъдат назначени като стажанти в здравните заведения и ще получават минималната заплата от 310 лева. Преди да стъпят в здравните заведения бъдещите болногледачи ще бъдат обучавани от екипи на КНСБ в две направления - мотивация и работа в екип. За това безработните ще получават дневна стипендия от 8 лева. Ще се поемат и разходите на тези, които пътуват - в рамките на 10 лева на ден.

Усвояването на тази втора професия ще даде голям шанс на безработните, тъй като болногледачи се търсят не само в болниците, но и в социалните заведения, коментираха от КНСБ. Партньорите им от хасковската болница заявиха, че идеята е постепенно в болничните заведения да навлезе по-високо квалифициран персонал.