Фидосова пусна 20 депутати от ГЕРБ на лотария
Фидосова пусна 20 депутати от ГЕРБ на лотария / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Фидосова пусна 20 депутати от ГЕРБ на лотария
61887
Фидосова пусна 20 депутати от ГЕРБ на лотария
  • Фидосова пусна 20 депутати от ГЕРБ на лотария

Жребий ще определи 20-те депутати от парламентарната група на ГЕРБ, които са необходими на БСП и ДПС, за да може евентуално тяхно правителство да бъде одобрено от парламента. Това стана ясно от изказването на председателя на правната парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ Искра Фидосова. По нейните думи никой от мнозинството не искал по собствено желание да гласува заедно с опозицията и затова се налагала подобна стъпка. Фидосова призова четирите опозиционни партии в парламента - БСП, ДПС, ДСБ и Атака, да поемат своята отговорност и да съставят нов кабинет.

„Имаше отправен апел към опозицията в лицето на БСП, ДПС, Синя коалиция, Атака, тъй като те пропагандираха месеци наред, че са готови да управляват страната, че искат да съставят правителство, сега имат възможност да го съставят, да не се стига до служебен кабинет, което е по-добрият вариант и за българските граждани, защото се знае кой ще носи отговорност", каза Фидосова. Тя призова тези формации да застанат пред хората и да поемат отговорността си, така както по думите й до този момент са я носили ГЕРБ.

Тя повтори думите на премиера, че от ГЕРБ ще дадат 20 депутати, за да има мнозинство,  което да одобри подобно правителство. Тя отчете, че БСП има 40 народни представители, ДПС - 35 депутати, Синята коалиция - 14 места в НС, Атака - 10 избраници, а двама независими са заявили принадлежност. Така, като тегли чертата, Фидосова получи 101 депутати от тези формации. Затова от ГЕРБ ще дадат 20 депутати, като по думите й те ще бъдат определени чрез жребий, тъй като желаещи нямало.

„Ще направим всичко възможно, ще осигурим 20-те човека и ще подкрепим кабинет, който предложат тези четири парламентарни групи в състава, в който го предложат. Няма да участваме нито с лица, нито с предложения за министри, зам.-министри и за каквито и да било постове", каза Фидосова.

Премиерът в оставка Бойко Борисов върна на президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на нов кабинет. Според конституцията държавният глава трябва да даде първият проучвателен мандат на най-голямата парламентарна сила- в случая ГЕРБ. Те обаче върнаха мандата.

Плевнелиев съобщи, че в сряда ще даде мандат на БСП, а петък- на ДПС. Очаква се обаче и двете политически сили също да върнат проучвателния мандат и да се пристъпи към сформиране на служебен кабинет.