74 са личните асистенти
74 са личните асистенти / DarikNews.bg, архив

74 са назначените лични асистенти в Стара Загора, които предоставят услуги в домашни условия на 76 потребители.

Услугата е изключително търсена, коментира за Дарик д-р Антония Тодорова от общинска администрация. Община Стара Загора изпълнява дейностите по проект „Подкрепа за достоен живот" чрез Агенцията за социално подпомагане от 2010 година.

От услугата личен асистент могат да се възползват възрастни или самотноживеещи хора, такива, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване или са в риск от социална изолация, хора с трайни увреждания.

През изминалите две години не е имало случаи, в които потребителите да се откажат от услугите на личните асистенти. Изискванията и възможностите на двете страни се уточняват по време на предварителни срещи, което предполага успешно развитие на дейността, обясни д-р Тодорова.

Кандидат за личен асистент може да бъде и член на семейството на кандидат-потребителя (син/дъщеря, родител/попечител/настойник, съпруг/а, съжителстващо на семейни начала лице, друг член на домакинството), който е в трудоспособна възраст.

Срокът за предоставяне на услугата личен асистент е удължен и проектът ще се реализира до 18 юли, а не до месец март. От края на миналата година възнаграждението на личните асистенти е завишено-2,40 лева за час дейност. Колко часа месечно ще бъдат обгрижвани потребителите е записано в договорите, които се сключват с личните асистенти. Времето за дейността им е определено според оценката за нуждите на потребителите на услугата.