Полицейски синдикат подкрепи гражданските протести
Полицейски синдикат подкрепи гражданските протести / Sofia Photo Agency, архив
Полицейски синдикат подкрепи гражданските протести
61868
Полицейски синдикат подкрепи гражданските протести
  • Полицейски синдикат подкрепи гражданските протести

Синдикалната федерация на служителите в МВР подкрепи националните протести и обяви, че настоява за гражданска квота в управлението на вътрешното министерство. Това стана ясно от отворено писмо, изпратено до медиите, в което членовете на най-големия полицейски синдикат изразиха подкрепата към масовото гражданско недоволство и заявиха, че ще се противопоставят на номинирането на министър на вътрешните работи в служебното правителство от лица, участвали под каквато и да е форма в предишни политически кабинети в МВР.

Според синдиката тези лица са пряко отговорни за проваления социален диалог във ведомството и единственото решение е наличието на граждански контрол в МВР чрез назначаването на заместник-министър на вътрешните работи.

Ето какво още каза за „Дарик" председателят на синдиката Валентин Попов: „Ние за втори път подкрепяме протестиращите. Докато българите протестират цивилизовано, по демократичен начин, както го направиха вчера в цялата страна, ние ще ги подкрепяме. Първо, защото сме част от този народ. Второ, защото смятаме, че тези протести са основателни. Не желаем да използваме всички позволени от закона средства да се противопоставим в служебния кабинет за министър на вътрешните работи и за заместник-министри да бъдат избрани хора, които са участвали в предишни политически кабинети на Министерството на вътрешните работи, колкото считаме тези хора до голяма степен за отговорни за състоянието на социалния диалог в Министерството към момента. Друго нещо, което искаме и то до голяма степен е в синхрон с исканията на хората на улицата, това е гражданско присъствие в Министерството на вътрешните работи. Виждаме го или като обществен съвет към министъра, или като зам.-министър, избран от гражданска квота. Според нас гражданският контрол във всички институции, в частност в Министерството на вътрешните работи, е от особено голямо значение".

По думите му сблъсъците по време на протестите в София са били провокации от страна на хора, смесили се с протестиращите: "Това определено считам, че стана ясно на обществото. Как се протестира цивилизовано и каква е нормалната реакция на цивилизована полиция в демократична държава, ни показаха гражданите на Варна и колегите от варненската жандармерия".

От Синдикалната федерация на служителите в МВР заявиха още, че са в състояние на протест и в резултат на действията или бездействието на бъдещия служебен кабинет ще призоват членовете си, служителите на МВР и граждани на протест на 16 март в парка "Заимов".

"Преди четири години оттам тръгна 15-хиляден протест на служителите в
МВР. Надяваме се, че 4 години по-късно, е по-добре да отбележим тази дата, празнувайки, а не отново протестирайки", заявиха още от най-големия полицейски синдикат.