Борисов върна мандата за съставяне на нов кабинет
Борисов върна мандата за съставяне на нов кабинет / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов върна мандата за съставяне на нов кабинет
61861
Борисов върна мандата за съставяне на нов кабинет
Борисов върна мандата за съставяне на нов кабинет
  • Борисов върна мандата за съставяне на нов кабинет
  • Борисов върна мандата за съставяне на нов кабинет

Премиерът в оставка Бойко Борисов върна на президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на нов кабинет. Според конституцията държавният глава трябва да даде първият проучвателен мандат на най-голямата парламентарна сила- в случая ГЕРБ. Те обаче върнаха мандата.

Плевнелиев съобщи, че в сряда ще даде мандат на БСП, а петък- на ДПС. Очаква се обаче и двете политически сили също да върнат проучвателния мандат и да се пристъпи към сформиране на служебен кабинет.

Премиерът в оставка Бойко Борисов върна на президента Росен Плевнелиев три папки- в първата е връченият проучвателен мандат, във втората ГЕРБ дава на Борисов като кандидат за министър-председател да сформира кабинет в рамките на този мандат, а в третата е отказът от мандата. След това около половин час двамата разговаряха на четири очи.

Сред срещата президентът посочи, че най-важното в момента е да се работи за стабилността на страната. Обеща, че конституцията ще бъде спазена, а през това време институциите ще продължат да работят.

„Като президент съм силно мотивиран, аз съм обединител на нацията - ще чуя всеки. В четвъртък ще направя обръщение към нацията от най-високата трибуна - Народното събрание”, заяви държавният глава.

От своя страна премиерът в оставка отново посочи, че четири години правителството на ГЕРБ само е носило политическата отговорност. Обясни, че БСП и ДПС са свалили кабинетът „с метеж” и ги призова да вземат мандата за съставяне на кабинет щом смятат, че могат да решат проблемите на хората.

„Аз им гарантирам всеки ден да има по 20 депутати от ГЕРБ в парламента и парламентът да работи докогато вие се договорите с тях”, обърна се Борисов. 

В събота  държавният глава насрочи за утре заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди рисковете и заплахите за стабилността на страната, произтичащи от политическата и социалната криза.

Борисов върна мандата за съставяне на нов кабинет
netinfo

Най-рано между сряда и петък следващата седмица би могло да се посочат и хората за служебния кабинет, обясни още президентът. „В момента държавата има много важни въпроси за решаване. Когато дойде време да кажа, ако се наложи служебно правителство, ще кажа кой може да е в него”, заяви държавният глава.

„Президентът не може да назначава програмно правителство. Президентът назначава служебно правителство. Очаквам през тази седмица отговорното отношение на всички парламентарно представени сили. Държавата през тази седмица ще е под светлините на прожекторите не само от гражданите, но и от Европа, и от света. Очаквам отговорно отношение от всеки”, подчерта още Плевнелиев.

Всички политически сили анонсираха вече, че няма да съставят правителство в рамките на този мандат и затова се върви към служебен кабинет.

Протестиращите обаче настояват за програмно правителство, а парламентът да не спира работа, за да приеме важни закони.

Междувременно държавният глава насрочи за вторник заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди рисковете и заплахите за стабилността на страната, произтичащи от политическата и социалната криза.

Борисов върна мандата за съставяне на нов кабинет
netinfo