Разбити са коли и жилища на близки на организаторите на протестите
Разбити са коли и жилища на близки на организаторите на протестите / снимка: БГНЕС
Разбити са коли и са атакувани жилища на близки на организаторите на протестите
61834
Разбити са коли и са атакувани жилища на близки на организаторите на протестите
  • Разбити са коли и са атакувани жилища на близки на организаторите на протестите

Разбити са коли и са атакувани жилища на близки на организаторите на протестните действия. Това обявиха координатори на недоволството от 24 града в страната, като допълниха, че атаките в личен план, които са почти при всеки от тях, са дело на ГЕРБ.

Протестиращите се събраха на среща в столицата и официално се разграничиха от гражданските организации, които проведоха кръгла маса.

Според Янаки Ганчев, който отговаря за протестите на Орлов мост, лицата от „кръга Слабаков" били едни милионери, които представлявали граждански протест. "Ако обаче утре се появят на Орлов мост, няма да ги върнем", допълва координаторът.

Протестиращите в столицата в неделя ще бъдат организирани в два лъча, допълни Ганчев. Една част от недоволните ще тръгнат от Орлов мост, а друга - от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, след което двата лъча ще се слеят пред сградата на парламента. "Поемам ангажимент, както последните три протеста, бяха абсолютно мирни и нямаме никакви ангажименти, ще спазваме абсолютно спокойствие", обеща Янаки Ганчев.

Координаторите обявиха, че ще поискат незабавна среща с президента Росен Плевнелиев, която да бъде излъчвана на живо при пълна прозрачност, без участието на никакви политически партии. Там ще присъстват само представители на инициативните комитети по градове, които ще обявят исканията си пред държавния глава, допълва Христина Ядкова, координатор на протестните действия в Благоевград: "Разсекретяване и анулиране на договорите с монополите; президентът или парламентът да наложи мораториум върху декемврийските и следващите сметки за ток; разпускане на ДКЕВР, без сваляне на наказателна отговорност на управлявалите го до този момент; да се осигури 50% гражданска квота в ДКЕВР с право на блокираща квота; премахване на ДДС върху ел. енергията с указ на президента; да се направи пълно разследване на дейността на управлението на последното правителство; незабавно въвеждане на електронното правителство; отпадане на имунитета на народните представители и въвеждане на право за отзоваване".

Недоволните са категорични, че фактът, че паралелно се е провела друга подобна среща в Сливен, се дължи само и единствено на трудното придвижване.

Няма абсолютно никакво разминаване, протестиращите от Сливен в неделя са с нас, обяви Чавдар Янев от координаторите на софийските протести на Орлов мост.