Срещата в Сливен излезе с искане за формиране на програмно правителство, не искат предсрочни избори
Срещата в Сливен излезе с искане за формиране на програмно правителство, не искат предсрочни избори / Яна Зафирова

 

Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители на енергото, топлофикация и ВиК до установяване на легитимността на сметките. Това е едно от исканията, с които излязоха техническите организатори на протестите от 25 града в страната. Сред останалите искания са: Намаляване на квотите за производство на скъпа ел.енергия, 100% от евтината ел.енергия, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй” да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар; преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви; премахване на всички посредници, НЕК да поеме техните функции; разсекретяване на всички договори на производители на ел.енергия за вътрешния пазар; разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани;  търсене на съдебна и наказателна отговорност за щети, нанесени на държаната от лицата, подписали съответните договори; 50% гражданска квота в ДКЕВР. Исканията във връзка с топлофикациите - сключване на индивидуални договори; всеки клиент с право да прекрати договора си с едномесечно предизвестие; индивидуален уред за измерване и съответно премахване на понятието „прогнозно количество”; ежемесечно отчитане на реално използвана топлоенергия и премахване на дружествата за топлинно счетоводство. Събранието излезе и с искания във връзка с ВиК-дружествата - разтрогване на всички концесии, касаещи доставката на вода на гражданите на България; държавата да поеме функциите на концесионните дружества

Срещата в Сливен излезе с искане за формиране на програмно правителство, не искат предсрочни избори
netinfo

.

„Тъй като държавата ни е в криза, ние се обръщаме към президента Росен Плевнелиев да застане до народа и да направи така, че да се случат тези искания. От него се иска продължаване работата на парламента, не искаме служебно правителство, което да ни забави за нашите справедливи искания. Не искаме предсрочни избори, искаме създаване на програмен кабинет, да се създаде експертен съвет със задължителна гражданска квота. Създаване на договор между този съвет и програмния кабинет за изпълняване на исканията на гражданите” - каза Дойчин Дудев, един от участниците в срещата. Темите, които се настоява да бъдат разгледани са - промяна в изборния закон и преминаване от пропорционална към мажоритарна изборна система; възможност да се отзовават депутатите, народните представители да носят съдебна отговорност за действията си и граждански квоти във всички държавни регулаторни органи.

„Ние няма да преговаряме, с терористи не преговаряме” - заяви още Дудев под аплодисментите на останалите участници в срещата.

Исканията ще бъдат изчетени пред протестиращите, съгласувани с тях, след което ще бъдат входирани при президента.

На срещата в Сливен днес се събраха представители от почти всички градове, където се провеждат протести през последните дни. Петима от тях бяха изведени от събранието с полиция - четирима заради партийна принадлежност, един, тъй като носел в себе си спрей. Още преди началото на срещата всеки един от участниците подписа декларация, че не е партиен член. Тогава си тръгна първият от тях, без да подпише декларацията.

Срещата в Сливен излезе с искане за формиране на програмно правителство, не искат предсрочни избори
netinfo

В края на срещата се чу призив хората, които са ощетени от ток, парно, вода, от политическия монопол, който е налаган през последните години,  да излязат на протестите в неделя, които да бъдат мирни и конструктивни.