Граждани: Да не се разпуска парламента, докато не бъде променен изборният кодекс
Граждани: Да не се разпуска парламента, докато не бъде променен изборният кодекс / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Граждани: Да не се разпуска парламента, докато не бъде променен изборният кодекс
61833
Граждани: Да не се разпуска парламента, докато не бъде променен изборният кодекс
  • Граждани: Да не се разпуска парламента, докато не бъде променен изборният кодекс

Да не се разпуска 41-то Народното събрание, докато не се промени изборният кодекс и не се вземе решение за активното участие на гражданите в парламента. Това е едно от решенията, взети след 6-часови обсъждания на кръгла маса с представители на граждански организации, които настояват за участието на народа в управлението на държавата.

Гласувано беше 50% от народните представители да се избират мажоритарно, т.е. да не бъдат партийни кандидати. Всички бяха единодушни и за това да бъде променена Конституцията на България, както и да бъде свикано Велико Народно събрание.

Единодушие беше постигнато и затова да се спре субсидирането на политическите партии. Да се търси виновност на отговорните за положението, до което беше въведена българската държава.

Присъстващите на форума се съгласиха да се срещнат отново с групите от Сливен, където се проведе също кръгла маса. Следващата събота те ще обсъдят дали да се обединят.

ДКЕВР да отмени, считано от 1 март 13%-то увеличение на тока, което беше прието през миналото лято, също беше гласувано.

Голям скандал избухна при предложението да се разсрочат сегашните фактури за ток за разсрочено плащане от 6 месеца. Единодушие обаче е постигнато и за предложенията протестът да бъде безсрочен - до удовлетворяване на исканията на гражданите.

На кръглата маса се събраха представители на 16 съюза и обединения, 46 граждани, както и 137 сдружения от цялата страна. На форума предварително бяха поканени представители от всички политически партии.

Скандалите между участниците за това кой да вземе пръв думата продължиха и в следобедните часове. Всички присъстващи решиха да внесат декларация при президента на България с конкретни искания.

Сред предложенията имаше и такива да няма жандармерия в страната ни, да се въведе данък "простащина" за всички, които слушат или разпространяват чалга, да има още една държавна телевизия, като ръководството й да се избира пряко от народа, както и на всеки чин в училище да има тъчскрийн.

Режисьорът Андрей Слабаков, "Златната флейта" Кристиян Коев, както и Десислава Петрова-Солджъра от Джемини ръководеха кръглата маса, опитвайки се през цялото време да въдворяват ред и да тушират скандалите.

Граждани Да не се разпуска парламента докато не бъде променен изборният кодекс
netinfo