Ватикана отрича оттеглянето на папата да е заради гей скандал
Ватикана отрича оттеглянето на папата да е заради гей скандал / снимка: БГНЕС

Прессекретарят на Светия престол отец Федерико Ломбарди опроверга и нарече "сплетни и дезинформация" съобщенията, че папа Бенедикт XVI е подал оставка заради съществуването на "гей лоби" във Ватикана. Информацията е на АФП, която цитира интервю на отец Ломбарди пред радио Ватикана.

Според Ломбарди някои издания се опитват да извлекат полза от изненадата след историческото оттегляне на папата от престола, за да посеят объркване и недоверие към църквата и нейното ръководство. Той определя това като "неприемлив натиск" върху предстоящия конклав, който ще избере новия папа.

Отец Ломбарди има предвид по-специално материал, публикуван от вестник "Република", в който се казва, че главата на Римокатолическата църква е решил да се оттегли още на 17 декември, в деня, когато получил отчета на трима кардинали, разследващи дело от "Ватилийкс" (за поверителни материали, изтекли от Ватикана). Разобличителните документи вероятно се пазят в сейфа на папските покои и на приемника на Бенедикт XVI ще се наложи да се оправи с тях, отбелязва изданието.

Италианският вестник изтъква, че е направил "възстановки" на свръхконфиденциалното разследване на тримата кардинали на аферата "Ватилийкс", като споменава за интриги, свързани с финансите на Светия престол.

Онзи, който разполага с пари, секс и власт, възприема света в тези параметри и не може да види нищо по-голямо, дори и в църквата, защото неговият поглед не се издига нагоре или гледа в дълбочина, за да разбере духовните аспекти и мотиви на съществованието, заяви отец Ломбарди. Резултатът от това е дълбоко несправедливо описание на църквата и на нейните служители, добави той.

След като миналата година избухна т.нар. скандал "Ватилийкс", икономът на папата Паоло Габриеле призна, че е предал на печата свръхсекретни документи. Той бе осъден, а след това помилван от Бенедикт XVI, но много въпроси, свързани с аферата останаха без отговор и по-специално за наличието на евентуални поръчители, допълва БГНЕС.

Според специалисти по въпросите на Ватикана не е изключено изтичането на документи в скандала "Ватилийкс" да е използвано за дискредитиране на съперник в курията - правителството на Ватикана.

С наближаване на конклава това явление може да се повтори, с цел да се повлияе върху избора на нов папа.