Федерация Справедливост - България иска майчиния език да е задължителен за изучаване
Федерация Справедливост - България иска майчиния език да е задължителен за изучаване / netinfo

Неправителствената организация Федерация "Справедливост - България", оглавявана от Сезгин Мюмюн настоява за задължително изучаване на майчиния турски език в държавните и общински училища в България. Към това искане се присъедини и шуменското сдружение “Сдружение дом на културата”, представлявано от Нуртен Ремзи. Това става ясно от декларация на организацията, която бе представена пред медиите по време на пресконференция по-рано днес. Ръководството на Федерация "Справедлива - България" е в Шумен по повод вчерашния Международен ден на майчиния език, като в града е организирана кръгла маса по темата.

Сред исканията на организацията са още спешно подготвяне на учебници и учебни помагала на турски език за българските училища. Сезгин Мюмюн каза още, че писмо с подобни искания е изпратено до образователното министерство през пролетта на миналата година.

„Искаме наши деца, спокойно да могат да влязат в училищата да изучават майчиния си език, за съжаление обаче турския език в България е като горещ картоф", каза още Мюмюн.

Ръководството на Федерацията е предприело обиколка на страната, с цел разясняване на родителите на децата предимствата от изучаване на майчиния език.