В Китай на 27 вече си стара мома
В Китай на 27 вече си стара мома / снимкa: БГНЕС, архив

Комунистическото правителство нареди на Федерацията на жените в Китай да използва обидния термин в редица хапливи статии за нарастващия брой образовани и с добра работа неомъжени жени в градовете на възраст между 27-30 години, които не са успели да си намерят съпруг и са смятани за "нежелани".

"Хубавите момичета не се нуждаят от много образование, за да се омъжат в богато и влиятелно семейство. Но момичетата със среден или грозен външен вид ще срещнат трудности", се казва в една от статиите, озаглавена "Старите моми не заслужават нашето съчувствие".

Обидното нарицателно било подето от държавните медии, предизвиквайки гнева на милионите амбициозни, млади и образовани жени, които твърдят, че са захвърлени на боклука и се оплакват от ниското ниво на ухажорите си. Консервативната страна преминава през бързи промени, като все повече жени бягат от традицията да се омъжват и да създават семейство рано.

Но правителството иска да ги накара да се омъжват млади, за да предотврати нарастващото полово неравновесие сред населението си от 1,3 милиарда души. То се притеснява също, че множеството неженени мъже в страната могат да предизвикат обществени безредици.

От въвеждането на политиката за едно дете през 1979 година сега мъжете под 30-годишна възраст са с около 20 милиона повече от жените в същата възрастова група. Данни от преброяването на населението показват, че една на всеки пет жени на възраст между 25 и 29 години не е омъжена, посочва БГНЕС.

Процентът на неженените мъже на същата възраст е с над една трета по-висок, но китайските мъже обичайно минават под венчило с жена, която е едновременно по-малка от тях и с по-ниско образование. "Има мнение, че мъжете първо качество си намират жени второ качество, мъжете второ качество намират жени трето качество, а мъжете трето качество намират жени четвърто качество", казва Хуан Юанюан, самоуверена неомъжена 29-годишна китайка, която работи за пекинско радио.

Но китайските еквиваленти на Бриджит Джоунс отвръщат на удара, като искат от правителството да забрани термина "стара мома". Федерацията на китайските жени неотдавна престана да използва този етикет, заменяйки го със "стари, неомъжени жени", но терминът продължава широко да се употребява.