Гласувайте българските дървета от село Глушник да станат Европейско дърво на годината
Гласувайте българските дървета от село Глушник да станат Европейско дърво на годината / Община Сливен

 

До края на месеца продължава гласуването в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2013”, в който участват и български дървета. Това са вековни черница и два ореха от сливенското село Глушник. Всеки, който желае да подкрепи българските дървета може да направи това на сайта на конкурса www.treeoftheyear.org. За да бъде отчетен вотът, трябва да се избере език, от плаващото меню да се изберат сливенските дървета, които са на втора позиция, и да се гласува, като се впише електронната поща, за да бъде вотът потвърден.

През последната седмица броят подадени гласове е скрит. Резултатите от надпреварата ще бъдат обявени на 1 март 2013 година.

Вековните дървета от сливенското село Глушник - черница и два ореха, които се състезаваха с обща номинация за приза „Дърво с корен 2012" спечелиха първо място в конкурса, организиран от фондация „Екообщност".

Трите величествени вековни дървета, издигащи стволове в двора на къщата на Стефан Стефанов от Глушник, са го подтикнали да се разрови по-дълбоко в миналото им. Оказва се, че мястото е свързано със значими фигури от българското освободително движение - Паскал Воевода е бил собственик на къщата и в двора, под дърветата, които пазят историческите тайни, се е събирала четата на Панайот Хитов.

Дърветата се намират и до стар римски път. Историческите източници свързват мястото с древната тракийска цивилизация - тракийски могили и светилище са само на 1 км от тях.