Спряно е изграждането на кариера край Малко Шарково
Спряно е изграждането на кариера край Малко Шарково / Дарик Сливен, архив

 

Министерството на околната среда и водите е отменило решението на директора на РИОСВ - Стара Загора за изграждане на кариера край Малко Шарково без оценка за въздействието върху околната среда.

Това се случи след подадени жалби от кмета на община Болярово Христо Христов, „Зелени Балкани”, Българско дружество за защита на птиците и „Движение с екологична насоченост”, съобщават от общинския пресцентър.

Разрешението на Пенка Начева, директор на РИОСВ- Стара Загора софийска фирма да започне проучвания и подготовка за разработване на кариера - разкопаване и взривове в земите на Малко Шарково и Мамарчево и защитената зона на Дервентски възвишения за габродиоритови порфирити от находище „Болярка” бе дадено през ноември 2012 година. Отменено е като нецелесъобразно поради наличието на гнезда на царски орел в близост до Малко Шарково (в Дервентските възвишения).

Точно от замърсяване на въздуха, погубване на изчезващия царски орел, разбиване на пътищата и напукване на къщите им се страхуваха хората от селото и твърдо заявиха, че са против инвестиционните намерения на фирмата. На общественото обсъждане в селото присъства и общинският кмет Христо Христов и застана твърдо зад исканията на хората, обещавайки подкрепата си.