Фандъкова иска да отпадне начисляването на лихви при прогнозни сметки за парно
Фандъкова иска да отпадне начисляването на лихви при прогнозни сметки за парно / снимка: БГНЕС, aрхив

Да отпадне начисляването на лихви върху прогнозните сметки за парно, ще предложи кметът на София Йорданка Фандъкова на Столичния общински съвет. Около това решение са се обединили общинарите и представителите на потребителските организации, след работна среща.

Другото консенсусно решение е за създаването на експертна група, която да направи цялостен анализ на състоянието на Топлофикация София и да предложи конкретни мерки за подобряването му. От Активни потребители пък са предложили да има по-строги санкции за кражбите на топлоенергия и да се отпишат погасяемите по давност сметки. На срещата присъстваха представители на Федерацията на потребителите, на асоциация „Активни потребители", домоуправител и общински съветници от всички политически групи.

Работи се по промени в договорите с топлинните счетоводители, ще има и безплатни междинни проверки за всички сгради, чиито собственици желаят. Това обясни още Фандъкова и изброи част от другите решения, взети на срещата. „Трябва да отпадне начисляването на лихви за прогнозни сметки. Тук сме категорични, няма логика да се плаща за нещо, което реално може би не дължиш", каза кметицата.

Фандъкова беше категорична, че най-добре би било постепенно да отпадат прогнозните сметки и да се правят ежемесечни. „За момента промените в договорите, които искаме да се направят с топлинните счетоводители, залагаме отчитане два пъти в годината, така че да бъде по-близко до реалността", обясни градоначалникът.

Обсъждат се и всички възможности за ежемесечен отчет, включително и самоотчет. Целта е гражданите да знаят какво плащат и защо, каза още кметът.

Фандъкова ще предложи още десетократно по-високи санкции за неизпълнение от страна на топлинните счетоводители. В момента максималната глоба е 500 лева и тя смята, че трябва да се повиши десетократно, за да бъдат всички внимателни, когато работят с парите на хората.

Експертната група ще работи два месеца, като първият междинен доклад трябва да е готов след две седмица. Групата ще се председателства от проф. Калоянов от Техническия университет, с участието на учени и представители на потребителите.

Да се налагат ефективно законово установените глоби от 1000 до 5000 лв. за кражба не топлоенергия, настоя от своя страна Богомил Николов от „Активни потребители". Ощетените хора всъщност плащат сметките на съседите си, мотивира се той. „Дадоха ни пример за блок, в който 87 процента от хората имат нулеви сметки, а термовизионната камера показва, че всичко грее", коментира представителят на потребителската организация. Николов изрази надежда и да се реши проблема с давността: „Да бъдат отписани старите вземания, което ще бъде протягане на ръка от страна на топлофикацията".

В момента няма възможност да се платят стари сметки примерно до три години назад, защото внесените суми автоматично се приспадат към най-старите задължения, обясни още Николов.

Не са получавани заявления за протестите, които бяха организирани снощи и миналата вечер, каза още кметът на София Йорданка Фандъкова. За тази вечер също няма внесено заявление за протест. За това на практика няма как тези протести да бъдат съгласувани, обясни Фандъкова.