Стамболов: Изненадан не съм. Притеснен съм.
Стамболов: Изненадан не съм. Притеснен съм. / netinfo

Интервю с Иван Стамболов, член на НС на ПП „България на гражданите"

Г-н Стамболов, днес вашата партия излезе с официална позиция по повод оставката на кабинета „Борисов". Какво е обаче лично вашето мнение за случващото се?

Не е много по-различно от официалната позиция, още повече, че аз съм участвал в нейното писане. Мисля, че г-н Борисов взе правилно решение и че всеки що-годе интелигентен човек би взел същото на негово място. Въпросът е дали нещата оттук нататък ще се развият бързо или ще се развият бавно. За съжаление, ние не знаем какво е точното състояние на държавата. Можем само да допускаме, че е твърде тревожно, още повече след като се изнесе информацията за трескавото унищожаване на документи в министерствата през последните часове. Бързо развитие на събитията ще имаме, ако се окаже например, че следващия месец няма да има пари за пенсии. Тогава г-н Борисов е способен да каже: „Ето, няма ме мен и няма кой да ви плати пенсии". И със самодоволно потриване на ръце ще остави следващия след него да се оправя.Бавният вариант ще бъде, ако г-н Борисов е решил просто да изпусне напрежението от протестите и след това спокойно да си изкара мандата почти до края. Докато се стигне до ново правителство, което вероятно ще е служебно, има толкова процедури, че при желание от страна на участващите в тях, те могат да се проточат с месеци. Така кабинетът хем ще се е „огънал" пред народния гняв, хем ще продължи да си управлява.

Според вас на бързия или на бавния вариант ще станем свидетели?

Ох, страхувам се, че на бързия. Не съм изненадан от това, че правителството пада предсрочно. Това беше ясно, че ще се случи още от самото начало. Дори, благодарение на наследените парични резерви, това правителство успя да просъществува незаслужено дълго. Не съм изненадан, но съм притеснен, защото бързият вариант означава, че нещата в държавата са много зле. Той означава, че след последната операция по плащането на субсидиите към земеделските производители, държавата е във фактически фалит. И ако правителството не успее да емитира нов дълг, както твърде вероятно ще се случи, то значи, че правителството побягва, след като е откраднало сребърния фонд и фонда за Козлодуй. Фискалният резерв е под санитарния минимум, което поставя в опасност валутния борд. А това вече е лошо. Това ни връща към Виденовата зима. Именно това е истинската причина за оставката, а не протестите.

И все пак оставката на правителството според вас добра ли е или е лоша за България?

Добра е. Най-малкото защото това управление е вредно. Добре е, защото сега няма ГЕРБ да провежда изборите и шансът те да бъдат честни значително се увеличава. Обаче е изключително важно служебният кабинет бързо да организира новите избори и да не допусне във времето, което технологично остава до тях, да се извършат нови злоупотреби и да се задълбочи кризата. Защото, както знаете, нашата криза не е европейската, не е и световната криза. Нашата криза започна, когато правителството на г-н Борисов още в началото на своя мандат отказа да плаща на частните фирми и през годините са развихри като природно бедствие, което унищожи над 100 000 търговски дружества и остави без работа близо половин милион души. Но сега е по-важно да гледаме напред.

Как вашата партия гледа напред? Ще участвате ли в следващото управление?

В следващия парламент със сигурност. Готови сме също така да поемем и отговорността за управлението. Но няма да го направим с цената на безпринципни компромиси. Смятаме, че следващите избори трябва да се организират и проведат от правителство, в което няма да участват партиите от следващия парламент, в което всъщност е добре да не участват никакви партии. Служебното правителство трябва да бъде изцяло отговорност на президента. Но едно трябва да е съвсем ясно. Вече няма парламентарни и извънпарламентарни партии. Всякакви консултации оттук нататък трябва да се провеждат с активното участие на „България на гражданите" в качеството ѝ на една от четирите политически сили, които със сигурност ще бъдат представени в 42-ото народно събрание.

Каква ще бъде съдбата на останалите политически партии? Яне Янев каза, че вероятно вие ще участвате в нова тройна коалиция с БСП и ДПС. Ще участвате ли в такава коалиция?

Яне кой?... Шегувам се, разбира се. Много добре зная кой е г-н Яне Янев, но за съжаление не следя особено внимателно неговия живот и творчество. Вероятно е казал и това, за което споменахте. Уморих се да повтарям, че ние в коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС няма да участваме по силата на официално решение на най-висшия си ръководен орган - разширения национален съвет, който се състои от Националния съвет и всички областни координатори. Докато този орган не реши друго, ние технически не можем да влизаме в коалициите, които ни приписват. От друга страна, г-н Янев има по-богат коалиционен опит, стига вече да не се е скарал с партньора си г-н Марешки.

Ще станем ли свидетели на грозни и безпринципни коалиции в следващия парламент?

О, със сигурност ще станем свидетели на какво ли не. Много хора ще търсят коалиция, за да могат да влязат в парламента. Ще има прегрупирания и след това. За мнозина лошото на това бързо развитие на събитията е недостигът на време да се организират и подготвят. Много от по-малките политически сили си правеха сметката, че до края на мандата ще има една постепенна и равномерна радикализация на обществото, от която те ще спечелят допълнителна подкрепа. Сега обаче, че ще трябва да останат на нивата си под бариерата за влизане в парламента. Някои дори няма да имат време да регистрират новите коалиции, с които смятат да се състезават.

Тоест, пак ще бъдем свидетели на жестока борба за власт?

Нищо лошо няма в борбата за власт. Тя е вид конкуренция, а аз като стар частен предприемач съм убеден, че в конкуренцията се ражда качеството. Ако това важи и за политиката, в борбата за власт се ражда доброто управление. Стига процесът да не се опорочи и да има честност и почтеност.