Нужен е нов Обществен договор чрез нова Конституция
Нужен е нов Обществен договор чрез нова Конституция / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Хората протестират от бедност, хората протестират заради това, че нямат думата, хората протестират заради ясната социалнa несправедливост, която вече избожда очите.

Хората са объркани и насочват своя гняв в различни посоки, първо монополите, после правителството, утре може на прицел да бъде всеки и всичко.

Въпросът е какво да последва?

Трябва да последва промяна.

Промяна в цялата структура на българската демокрация, конституционна промяна, чрез нова Конституция и нов Обществен договор. Тук вече не става въпрос за едно или друго правителство, за една или друга партия, за един или друг министър. Тук дори не става дума и за цената на тока и парното, за цената на хляба и на минималната работна заплата. Всичко това следва от, нека го нарека, объркания български преход.

И така, трябва нов Обществен договор, перспективи и ясни национални цели.

Какво иска да постигне България в следващите години и как това да стане. Какъв е българският национален идеал?

Протестите ще стихнат, хората ще се приберат рано или късно по домовете си, Борисов ще е история, Дянков - история, Станишев и Сидеров - история. Първанов, ЧЕЗ и Топлофикация - история.

Всички ние ще отидем в историята, но България остава. Остават нашите деца и нашите домове, нашата собственост и нашето богатство.

Искаме ли да разсипем всичко това? Не вярвам. Но може и да го направим, защото хората са объркани и отчуждени, нямат водачи и нямат цели, питат, но отговори не получават и тогава улицата е единственият изход.

А всъщност нещата не са чак толкова сложни. Има надежда, има и бъдеще.

И сега е моментът да поставим началото на нов Обществен договор. Защото демокрацията и правовата държава са без алтернатива. България направи своя цивилизационен избор - ЕС. И това, всъщност, е най-важното постижение на българския преход.

Сега трябва да оправим собствения си дом и да насочим усилията си за просперитета на отделния човек. За да живеем като всички европейци.

Нека обаче бъдем реалисти. Всичко около нас е объркано и проядено от недоверие. Хората са загубили вяра в държавата, а това е пряката рецепта за сериозни проблеми, беззаконие и бедност.

Хората искат точка на този проточил се преход, не искат повече бедност и двоен аршин, баснословни печалби за едни и бедност за други. Очевидно е, че е нужна голяма промяна, с механизмите на демокрацията, което може да стане единствено чрез нова българска Конституция и нов Обществен договор

Как да го направим?

Нека прочетем внимателно член 160, 161, 162 и 163 от българската Конституция, които гласят:

Чл. 160.

(1) Народното събрание решава да се произведат избори за Велико Народно събрание с мнозинство две трети от общия брой на народните представители.
(2) Президентът насрочва избори за Велико Народно събрание в тримесечен срок от решението на Народното събрание.
(3) С произвеждането на избори за Велико Народно събрание пълномощията на Народното събрание се прекратяват.
Чл. 161.
Великото Народно събрание приема решение по внесените проекти с мнозинство две трети от всички народни представители на три гласувания в различни дни.
Чл. 162.
(1) Великото Народно събрание решава само тези въпроси от Конституцията, за които е избрано.
(2) В неотложни случаи Великото Народно събрание изпълнява функциите и на Народно събрание.
(3) Правомощията на Великото Народно събрание се прекратяват, след като то се произнесе окончателно по въпросите, за които е избрано. В този случай президентът насрочва избори по реда, определен със закон.
Чл. 163.
Актовете на Великото Народно събрание се подписват и обнародват от неговия председател в седемдневен срок от приемането им.

Това казва Конституцията, а ето и практическите стъпки, които могат да се направят в рамките на 6 месеца:

1. Управляващата в момента партия ГЕРБ поема ангажимент и чрез мнозинството си в НС инициира решение, чрез което да се свика Велико Народно събрание с цел избор на Нова Конституция.

2. Започват консултации между правителството на Борисов, опозиционните партии, извънпарламентарните политически сили, синдикатите и представители на гражданското общество за постигането на съгласие за приемането на решение от сегашното Народно събрание за насрочване на избори за Велико народно събрание. /задействането на чл. 160 от Конституцията/.

3. Сегашното НС приема решение за избор на Велико Народно събраниe с цел избор на нова Конституция.

4. Насрочват се избори за Велико Народно събрание, чиято единствена цел е приемането на нова българска Конституция.

5. Започва и се провежда широк обществен дебат за основните жалони на новата Конституция.

6. Великото НС приема нова българска Конституция, която по същество ще е нов Обществен договор.

7. Великото Народно събрание се разпуска и се насрочват избори за обикновено НС. То избира новото българско правителство.

Слагаме точка на прехода. Поставяме ново начало.