ВИДЕО: Порто задуши Малага, но стигна само до гол аванс преди реванша
ВИДЕО: Порто задуши Малага, но стигна само до гол аванс преди реванша / Reuters

С доста усилия и забележителна целеустременост Порто успя да стигне до победа с 1:0 при домакинството си на Малага в иберийския 1/8-финал в Шампионската лига. Единственото попадение вкара Жоао Моутиньо след почивката, като от резултатът определено по-доволни ще бъдат испанците.

Витор Перейра за пореден път остави на резервната скамейка една от звездите си – Джеймс Родригес за сметка на Марат Измаилов. Португалският специалист очевидно търсеше насищане в средата на терена, с което да противодейства на доста активните полузащитници на Малага.

Испанците, макар и да почнаха с двама нападатели в лицето на Жулио Баптища и Роке Санта Крус, решиха да заложат на доста дефанзивна тактика и изобщо нямаха намерение да водят битка за контрол върху топката. Футболистите на Мануел Пелегрини изкараха почти целия мач дълбоко прибрани в собствената си половина, като дори допуснатият гол не промени тактиката им.

Очаквано Порто започна по-активно мача, като опита да притесни съперника си с множество удари от различни позиции. Само след 90 секунди игра Джаксън Мартинес си отвори коридор за стрелба между двамата централни защитници, но Демикелис блокира шута му.

В 4-ата минута скоростната техника на Марат Измаилов му позволи да се измъкне от отбраната в зелено и бяло, но изстрелът му по тревата бе твърде лек и вратарят Уили Кабайеро спаси.

В 15-ата и 17-ата пред дефанзивния халф Фернандо се откриха два чудесни шанса след изпълнения на ъглови удари. При първия бразилецът стреля с глава над дясната сглобка, а при втория се подхлъзна и не успя да засече отклонената от Отаменди топка.

Малага по никакъв начин не опита да противодейства на съперника си, като испанците дори се отказаха от познатите си контраатаки. Играчите на Пелегрини приеха играта твърде дълбоко в своята половина и двамата нападатели Жулио Баптища и Роке Санта Крус се видяха принудени да се връщат дълбоко зад центъра, за да помагат на отбора си.

Португалците продължиха да настояват на тактиката си с изстрели от всякаква дистанция и в 33-ата Мартинес почти се измъкна от Серхио Санчес, но дългокосият бранител с максимално усилие успя да блокира шута на нападателя. Пет минути по-късно отново тъмнокожият колумбиец се отскубна под остър ъгъл в наказателното поле, но не улучи добре топката в опита си за пас назад.

Нито един наставниците не прибегна до смени на почивката и не след дълго мачът започна да се развива по познатия начин. В 53-ата минута обаче Порто пропиля първият стопроцентов шанс за гол, който се откри пред който и да е от двата тима. Варела се измъкна по левия фланг и центрира към далечната греда, където Антунеш позволи на Измаилов да мине пред него, но волето на руснака не бе сполучливо и премина покрай дясната греда.

Само три минути по-късно обаче упорството на „драконите“ бе възнаградено. Левият краен бранител Алекс Сандро напредна дълбоко в половината на Малага и с остро подаване по тревата свари неподготвена отбраната на гостите. Моутиньо стартира към топката и с удар от 10-11 метра промуши топката през краката на Уили Кабайеро – 1:0.


Porto vs Malaga 1:0 Moutinho by UCL2410

Попадението можеше много бързо да доведе до второ, като Порто усети колебанието в защита за гостите и опита няколко опасни центрирания от фланговете, които обаче не доведоха до нищо.

Постепенно обаче и домакините заиграха с мисъл за реванша след седмица, като Джаксън Мартинес получаваше по-малко подкрепа в предни позиции. Испанците от своя страна опитаха да погледнат по смело към вратата на Елтон, но "поривът" им приключи за около 5 минути.

В заключителната си част мачът определено се доиграваше, като интригата ще се разплете на 13 март в Испания.


szólj hozzá: Porto vs Malaga 1:0 MaATCH HIGHLIGHTS

- -

ПОРТО – МАЛАГА 1:0

1:0 Моутиньо 56'

1/8-финал, Шампионска лига

ПОРТО: 1. Елтон; 2. Данило, 22. Мангала, 26. Алекс Сандро, 30. Отаменди; 3. Лучо Гонсалес (к) /90 - Андре Кастро/, 8. Моутиньо, 15. Измаилов (70' - Атсу), 25. Фернандо, 17. Варела (58' - Родригес); 9. Мартинес

Резерви: 24. Фабиано; 4. Майкон, 6. Андре Кастро. 10. Джеймс Родригес, 19. Лиедсон, 27. Атсу, 57. Себа

Треньор: Витор Перейра

МАЛАГА: 13. Вили; 3. Уелигтон (к), 5. Демикелис, 21. Серхио Санчес, 25. Антунеш; 7. Хоакин (67' - Портийо), 8. Тулалан, 16. Итура (78' - Камачо), 22. Иско; 10. Жулио Баптища (78' - Пиасон), 24. Санта Крус

Резерви: 1. Камени; 4. Лугано, 6. Камачо, 12. Пиасон, 17. Дуда, 27. Портийо, 9. Савиола

Треньор: Мануел Пелегрини

Рефер: Марк Клатенбърг (Англия)

Стадион: „Ещадио до Драгао“, Порто (Португалия)