Празникът на меда в Козлодуй се превръща във фестивал
Празникът на меда в Козлодуй се превръща във фестивал / Розина Русинова

За пети пореден път в Козлодуй отбелязаха празника на меда. Събитието е съвместна инициатива на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) и дружествата на пчеларите от региона на Козлодуй и има за цел да докаже, че наличието на съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци (РАО) не пречи на производството на висококачествен мед. През тази година Празникът бе подкрепен и от неправителствената организация „Сдружение на жените в ядрената индустрия", както и от млади хора - доброволци от Общинския детски комплекс в Козлодуй.

Празникът бе открит от изпълнителния директор на ДП РАО - Дилян Петров, който в обръщението си разказа за символичния факт, че при подготвителните дейности на площадка «Радина» на бъдещото национално хранилище за РАО е открит мед от диви пчели с превъзходни качества. „С този празник в продължение на пет години даваме възможност на пчеларите от региона да покажат своята продукция. Обхватът се разширява с всяка изминала година и към изложението вече се присъединяват и други производители на различни продукти с екологичен характер и с ярък контекст за опазване и защита на околната среда и хората, което е основна мисия и цел на ДП РАО.", каза още г-н Петров.

Празникът на меда в Козлодуй се превръща във фестивал
netinfo

Гости на официалното откриване на Празника на меда 2013 бяха Владимир Уручев - български депутат в Европейския парламент, Румен Маноев - кмет на Община Козлодуй, Мая Занева - председател на Общинския съвет, Калин Стануков - главен административен секретар на АЕЦ „Козлодуй", кметове на съставни кметства, много общински съветници. Със специално видеообръщение към участниците се включи и евродепутатът Мария Габриел, която отстоява интересите на българските пчелари в Европейския парламент.

Десет производители на мед и пчелни продукти се включиха в Празника на меда 2013. Съпътстващата програма бе осигурена от производители на млечни продукти и вино, две издателства и два щанда с произведения на художествено приложно изкуство, като беше създадена възможност малките посетители да сътворят с ръцете си „пчеличка от лъжичка" в своеобразна творческа работилница.
Близо хиляда души - жители и гости на Козлодуй посетиха изложението в двата дни на празника. По време на закриването му всички участници получиха грамота за принос от името на ДП РАО, а Сдружение „Жените в ядрената индустрия" присъди специални отличия за вкусовите качества на меда на отделните производители.

Празникът на меда в Козлодуй се превръща във фестивал
netinfo

Във финалните изказвания на участниците прозвучаха много думи на благодарност за реализацията на събитието. Председателят на дружеството на пчеларите в Козлодуй Цветан Йовов определи V-ия празник като „уникално издание". „Няма по-приятна атмосфера от тази в Козлодуй, в нито един град не ни се осигуряват такива условия и настроението е великолепно!", каза Мария Иванова, пчелар от с. Селановци. „В по-позитивен и вдъхновяващ фестивал на меда аз лично не съм участвал. Благодаря на организаторите, на участниците и всички граждани на Козлодуй.", обобщи и Володя Петров от издателство „Еньовче".

В повечето от споделените впечатления празникът беше наречен „Фестивал", което е най-високата му оценка и пожелание за следващите издания.

Празникът на меда в Козлодуй се превръща във фестивал
netinfo