ДКЕВР разглежда възможността за отнемане на лиценза на ЧЕЗ
ДКЕВР разглежда възможността за отнемане на лиценза на ЧЕЗ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДКЕВР разглежда възможността за отнемане на лиценза на ЧЕЗ
61502
ДКЕВР разглежда възможността за отнемане на лиценза на ЧЕЗ
  • ДКЕВР разглежда възможността за отнемане на лиценза на ЧЕЗ

ДКЕВР ще оцени възможностите за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Това съобщи енергийният министър Делян Добрев на извънреден брифинг след масовите протести срещу монополите.

Добрев допълни, че юристите правят преглед дали нарушенията, извършени от компанията и установени от Агенцията за държавна финансова инспекция, налагат отнемането на лиценза. Министърът не изключи тази възможност.

В доклада е установено, че ЧЕЗ е сключвало множество договори със свои свързани предприятия, което е разрешено във „вратичка” в Закона за обществените поръчки.

На въпрос на Дарик защо държавата вижда тази вратичка в закона чак сега, министър Добрев отговори така: „Защото на 8 февруари излезе доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция. Между другото преди април 2011-а е нямало дори и изискване ЕРП-тата да извършват процедури по Закона за обществените поръчки. Тогава с тълкувание на регулатора, по искане на министерството, с писмо са задължени ЕРП-тата да провеждат процедури по Закона за обществени поръчки, но те са ги провеждали в между 8 до 17% от случаите. Другата крачка е направена в средата на миналата година с проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция, но докладът наистина е от 8 февруари. Днес е 17 февруари, това е моментът, в който ние констатираме тези начини  на обикаляне на закона”.

Ще се предприемат и специални мерки във връзка с по-високите сметки за ток, каза още Добрев. „Ще задължим трите електроразпределителни дружества да не прекъсват електроснабдяването с електроенергия за всички български граждани, които са подали жалба, до момента, в който не се установи до колко жалбата е резонна или не. В случаите, в които има високи сметки, които обаче са установени, че са резонни, и е доказано, че тези сметки е потребена реално енергия, ЕРП-тата трябва да представят тримесечен срок, в който сметките могат да бъдат платени без допълнителни лихви и оскъпявания на тези сметки”, обясни той.

Министър Добрев заяви още, че на Държавната финансова инспекция ще бъде възложено да направи доклади и за останалите ЕРП-та. Освен това, от утре ще започнат промени на редица закони за повишаване на контрола не само върху ЕРП-ата, а на всички организации, които са фактори в ценообразуването, обеща Добрев.

Предвид високия обществен интерес ще бъде направено всичко възможно договорите с ЕРП-ата да бъдат разсекретени. Следващият председател на ДКЕВР ще бъде избран от парламента.