Над 1000 протестираха в Кърджали срещу ЕВН и държавата
Над 1000 протестираха в Кърджали срещу ЕВН и държавата / netinfo

 За повече от час над 1000 души в Кърджали блокираха една от централните улици на града в знак на протест срещу монополистите от ЕВН. Спонтанно и без разрешение от властите те тръгнаха на протестно шествие по бул. „България", издигайки лозунгите „Не е само за тока, вече е за България", „Искаме държава на гражданите, а не на монополите!", „Срещу монополите, корупцията и предателите във властта! Не сме роби и няма да търпим да се гаврят с нас!", „Стига са ни лъгали, крали и унижавали! Искаме в България да живеем нормално!".

Полицията се опита да се намеси под предлог, че няма разрешение за протестно шествие, но до стълкновения не се стигна и то се проведе, спирайки движението от паметника на Васил Левски до автогарата и обратно.

Почти през цялото време протестиращите викаха „Мафия!" и „ЕВН е мафия!".

„Искаме да бъдат анулирани високите сметки за януари, искаме хората да разбират какво плащат, искаме да имаме достъп до повече енергодоставчици, искаме народното събрание да разгледа нашата подписка, да промени Закона за енергетиката, искаме и проверка на всички фирми на НЕК, каза по време на протеста координаторът на гражданското движение „ДНЕС" за Кърджалийска област Димитър Илчев.

„Не сме съгласни с надутите сметки на тока, солидаризираме се с другите протестиращи в България. Упреквам не само това правителство, че не контролира цените на електроенергията. Упреквам всички правителства досега. Оставени сме на произвола", каза един от протестиращите Красимир Карабашов.