Протестното шествие продължава, вече е пред областна управа
Протестното шествие продължава, вече е пред областна управа / DarikNews.bg, архив

 

Никой не от сградата на енергото в Сливен не излезе, за да приеме декларацията на протестиращите. Тя бе изчетена пред събралите се повече от 2000 човека. Исканията са за национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в енергийния сектор; търсене на отговорност на подписалите ги лица; премахване на задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК; конкретна, прозрачна и последователна политика за развитие на ВЕИ инсталации в дългосрочен план”. Иска се също преразглеждане на чл.69 от конституция на Република България - "Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание". Протестиращите в Сливен добавиха и още едно искане - за оставката на вицепремиера и министър на и вътрешните работи Цветан Цветанов, тъй като бил нарекъл българите „боклуци”.

Протестното шествие продължи към сградата на Областна администрация. Там хората ще се срещнат с областния управител Марин Кавръков, който предварително е заявил съгласие да изслуша исканията.

В момента протестиращите отново горят сметки за ток. Интересен момент е, че това става върху лопати и пепелта се изхвърля в контейнери за смет, тъй като желанието е да не се замърсява.

Протестиращите започнаха да се събират на пл. „Х. Димитър” в 11.00 ч. Посрещнаха ги възрожденски песни и оркестър „Карандила”. Събраха се над 2000 човека, след което протестното шествие се отправи към сградата на EVN в града. Яйца полетяха към зданието, а хората освиркваха.