2000 излязоха в Пазарджик
2000 излязоха в Пазарджик / Петя Георгиева

Над 2000 души се събраха в Пазарджик и казаха „Не!” на политиката на енергодружествата в знак на протест срещу високите сметки за консумирана електроенергия.

„Всички ние заедно сме тук, за да сложим край на повече от 20 години геноцид. Основните ни искания са за национализация на ЕРП-тата”, заявиха организаторите на митинга. „Мислим, че ще успеем. В Пазарджик никога, от най-новата история, не са се събирали толкова много хора в знак на протест. Напрежението в цялата страна ескалира. Ние, жителите на Пазарджик, сме едни от последните, които започнахме да протестираме, но ви гарантираме, че ще сме едни от последните, които ще спрат”.

Мирният протест започна в най-големия парк в областния град-остров „Свобода”.

Шествието премина през централните улици на Пазарджик, а движението по тях бе блокирано от полицията. На централния площад "Константин Величков" организаторите обединиха исканията за национализация на енергодружествата, премахване на посредниците, премахване на задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК и др.  Протестиращите поднесоха  цветя пред паметника на Апостола и скандираха „Мафия” пред централата на EVN в Пазарджик.

На шествието бяха разяснени правата на клиентите на енергодружествата и процедурата за подаване на заявленията с искане за проверка на електромерите, както и за разсрочване на задълженията за ток за месец декември.

Протестът е охраняван от 100 полицаи.