Хизбула спокойно следи развитията в България
Хизбула спокойно следи развитията в България / снимка: Reuters
Хизбула проследява спокойно развитието на българските обвинения за атентата
61459
Хизбула проследява спокойно развитието на българските обвинения за атентата
  • Хизбула проследява спокойно развитието на българските обвинения за атентата

Спокойно и разумно проследяваме развитието на българските обвинения към Хизбула, за да разберем докъде ще стигне този въпрос. Това бяха думите на Хасан Насралла - лидер на ливанската организация Хизбула, в първото му публично изказване след атентата на летището в Бургас на 18 юли 2012-а., при който загинаха шестима души, сред които пет израелски граждани.

В дългоочакваната си реч Насралла не даде никакъв коментар относно решението на България да посочи Хизбула като вероятен извършител на атентата. Лидерът по-скоро се съсредоточи върху интересите в Арабския свят, които отдавна правят същото и които по необоснован начин сплашват за потенциална нова война между Израел и Ливан.

„За жалост, някои арабски и ливански медии вече ни обвиниха и ни сложиха в листата с терористите още преди българите. Още по-лошо от това са преувеличенията, че Израел щял да нападне Ливан въз основа на това обвинение. Съжаляваме, че има интереси в Ливан, които мечтаят и сънуват именно това. Те обаче трябва да знаят, че ако пожелае да нападне Ливан, Израел няма да се нуждае от обвинения или от разследвания на разни събития. Той просто ще намери оправдание да го направи", заяви Хасан Насралла по време на традиционната си реч "В памет на мъчениците", която изнася всяка година на 16 февруари.

По думите му израелци неведнъж са били жертви на атентати на много места по света, но не са обмисляли удар срещу Ливан. „Защо тогава днес преувеличавате, че след българския инцидент, Израел имал интерес да влезе в нова война? В сравнение, този инцидент е незначителен. Преди 2006 година Израел дълго мисли преди да реши да нападне Ливан - има много доказателства за това", каза още Насралла.

Той бе категоричен, че ако някой си мисли, че може да напада Ливан - трябва да знае, че съпротивата е напълно подготвена: „Ние имаме всичко, което ни е необходимо - израелците знаят това. Предупреждаваме Израел и всички, които стоят зад тях, че съпротивата в Ливан няма да мълчи, нито да стои с вързани ръце при евентуално нападение срещу Ливан. Ние ще защитаваме всеки сантиметър ливанска земя. Напомням, че техните аерогари, пристанища и електроцентрали се нуждаят само от няколко наши ракети, за да бъдат унищожени".

Израелците много добре разбират и знаят, че това, което казвам, е много сериозно, и техните служби силно се стараят да проникнат зад нашите защитни стени, за да получат някаква информация.

Лозунгът на днешното събитие е „Пътят към Палестина". Днешното събитие няма да се занимава с вътрешни въпроси.

„При сегашните проблеми в региона, приоритет е Палестина. Между ливанската и палестинската съпротива има общи елементи - сърце, душа и кауза. Ливанската съпротива даде всичко възможно на Палестина, за да успее да се противопостави на израелската окупация. Съществува медийна кампания, която твърди, че Израел се приготвя за мащабна военна операция и за жалост тези медии са предимно арабски. Благодаря на всички, които подкрепят съпротивата в Палестина и Ливан - като най-голяма роля в това играе Иранската република", добави още лидерът на Хизбула/

Според него най-голяма заплаха за родината му и нацията е Израел: „Разумният избор за нас е народната съпротива, включително и въоръжената. Постиженията на съпротивата са ясни и не изискват доказателства. Те изискват чрез кръв да защитим Ливан и да продължим към пълна победа, ако е рекъл Господ".