Отиде си Тодор Колев - българският Чаплин
Отиде си Тодор Колев - българският Чаплин / снимки: БГНЕС, Sofia Photo Agency
Отиде си Тодор Колев - българският Чаплин
61425
Отиде си Тодор Колев - българският Чаплин
  • Отиде си Тодор Колев - българският Чаплин

На 73-годишна възраст почина един от най-обичаните българи Тодор Колев. Актьорът дълго време се бореше с диагнозата рак. Макар да е правил забележителни роли в театъра, любимец на няколко поколения той се превърна благодарение на киното. Незабравими са участията му в комедиите "Топло", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар".

В началото на 90-те години на миналия век Тодор Колев беше депутат, съветник по културните въпроси в посолството ни в Канада и телевизионен водещ. Занимаваше се и с музика - пееше и свиреше на цигулка.

Наричаха го българския Чарли Чаплин. А той харесваше това определение за себе си, защото обожаваше знаменития комик. За Тодор Колев Чаплин беше най-великият творец в киното. Идолът, който през 1973 година успява да види на живо, съвсем за кратко и така да сбъдне една от най-големите си мечти.

През 2011 година в предаването "Киното в мен" по Дарик актьорът каза: "Аз не само съм го величаел вътре дълбоко в себе си, не само съм изпитвал преклонение, не само съм си позволявал да се уча от него, ами в един момент аз не се усещах как мисленето ми е подобно. Даже съм имал случаи, някои от режисьорите, с които съм работил в киното, съм ги чувал да ми казват: Знам, че сега искаш да направиш някаква Чаплиниада. Думата "Чаплиниада", която употребяваха, ми харесваше. И аз правих. Умишлено".

Отиде си Тодор Колев  българският Чаплин
netinfo

До преди да стане актьор Тодор Колев е имал желанието да бъде музикант. Известно време дори си е изкарвал хляба, свирейки по заведения. За да го приемат във ВИТИЗ, прибягва до хитрост. При втория опит слага обувки с високи токове, за да изглежда по-висок и преправя гласа си на по-дебел, за да влезе в профила, който предпочитали в Академията.

Актьорската му кариера преминава през театрите в Смолян, Шумен и Пловдив, както и столичните "Сълза и смях" и театър "София". В киното се снима в над 30 филма.

През 1994 година Тодор Колев става и тв водещ. Започва да прави предаването "Как ще ги стигнем...с Тодор Колев". След това "Вход свободен", а през 2008 година се завръща в телевизията като домакин на първото издание у нас на шоуто "Dancing Stars".

Дълги години Тодор Колев беше и преподавател по актьорско майсторско в НАТФИЗ. Сам се отказа да бъде учител, защото не харесваше съвременната действителност в Академията. Беше му мъчно, че днешните млади не са достатъчно образовани и сред тях трудно ще се появят достойни наследници на златното поколение български артисти.

Поклонението пред Тодор Колев ще бъде на 17 февруари (неделя) от 11:00 часа в Народния театър "Иван Вазов".