Пробация за двама автобусни превозвачи
Пробация за двама автобусни превозвачи / netinfo

Пробация постанови състав на Окръжен съд-Разград за двама автобусни превозвачи, оправда общински експерт, който разпределял държавните субсидии.

Магистратите квалифицираха престъпленията, в които бяха обвинени Боян Минчев и Муртаза Ферад, като маловажни. Според съдебното решение Минчев е изготвил неистински документи, с помощта на които без фирмата му да извършва 4853 курса по градска линия №5 са получени субсидии в размер на 730,62 лв. Провинението на Муртаза Ферад пък е свързано с 46 неизпълнени курса, за които е получил 203,95 лв. Съдът обяви превозвачът за невинен по обвинението в съставяне на списъци с несъществуващи пенсионери, инвалиди и ученици, въз основа на чиито брой се определят дотациите.

Пробационните мерки и за двамата са идентични – задължителна регистрация в Пробационната служба два пъти седмично и срещи с пробационен служител, периодът за Минчев е 8 месеца, за Ферад – 6 месеца.

Магистратите обявиха главният експерт по транспорт в община Разград Васил Цонев за невиновен по обвинение то в безстопанственост при разпределяне на субсидия в размер на 5586,55 лв. Отхвърлен е и искът на държавата в този размер.

Минчев и Ферад трябва да платят разноските на досъдебното производство, които са 1100 лв. и съдебните разноски от 750 лв.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Разград. Прокурор Милена Пенчикова обясни, че не е взела решение дали да протестира решението. Тя е пледирала присъди към минималните, ако оспорва присъдата ще е в частта за списъците с несъществуващи ученици, инвалиди и пенсионери. Защитата на Минчев и Ферад също няма решение дали ще обжалва решението, адвокат Стоян Димитров обаче обяви, че не счита присъдата за справедлива в частта, в която двамата са признати за виновни.