Четиримата от Хамас влезли в България с визи
Четиримата от Хамас влезли в България с визи / dariknews.bg

Четиримата членове на „Хамас”, които бяха експулсирани от България тази сутрин, са влезли у нас с визи. Те са им били издадени, тъй като не са фигурирали в забранителния списък на лицата с пълно ограничение за посещение на страни от Европейския съюз.Това съобщи в Пловдив вътрешният министър Цветан Цветанов. Той уточни, че представителите на „Хамас” са имали покана от български гражданин от палестински произход, който имал неправителствена организация.

От ДАНС предприели действия те да бъдат експулсирани заради публичните им изяви и легитимацията им, че са от „Хамас”.

Цветанов съобщи още, че активно се работи по терористичния акт на летище Бургас и нови неща има ежедневно. В тово отношение нашите служби получавали помощ от колегите си в Канада.

„Българското правителство разчита на подкрепа от представителите на ливанското правителство в разследването и обмяна на информацията”, каза вицепремиерът.

Той коментира и изявлението на лидера на ДПС Лютфи Местан, че Цветанов създавал неспокойна обстановка за наближаващите избори.

Според вътрешния министър новият председател на Движението за права и свободи бил „доста изнервен” от растящата подкрепа за ГЕРБ на райони с мюсюлманско население. На кмета на село Лиляк Цветан Цветанов е обещал 20 хиляди лева за ремонт на джамията и църквата, като парите ще бъдат от партийната субсидия.

Министърът разкри, че арестуваните вчера зам.-окръжен прокурор на Бургас Ангел Георгиев и адвокат Марин Стефанов е трябвало да си поделят 7-8 хиляди лева. Парите са били веществено доказателство по дело за икономически престъпления. Имало е договорка сумата да бъде върната  и досъдебното производство прекратено.

Прокуратурата ще преценява дали ще повдигне обвинение срещу задържания магистрат или само срещу адвоката.

Във вторник ще стане ясно и какви ще са обвиненията срещу двамата задържани от столичния КАТ. По думите на Цветанов злоупотребите, които са извършвани, са регистрация на издирвани от Интерпол крадени автомобили и подмяна на годините на производство на колите.

Вътрешният министър увери, че полицаите, които са на сменен режим и униформените служители, ще получават ваучери от 38 лева. От 1 януари заплатите в МВР са увеличени с 60 лева с вдигане на порциона.