„Съвременната“ пловдивска библиотека влезе в престижен световен конкурс
„Съвременната“ пловдивска библиотека влезе в престижен световен конкурс / студио 8 1/2

„Съвременната библиотека", изградена в Баня Старинна в Пловдив, е номинирана за наградите на големия сайт Architizer в категория „Временни обекти". Проектът на местното архитектурно Студио 8 1/2 спори с 4 други малки постройки от целия свят. Наградите „Архитайзър А+" са едни от най-популярните в интернет, като в гласуването се включват стотици хиляди души от целия свят. Фейсбук групата на сайта има близо 700 000 членове.

Номинираните проекти са разделени в над 50 категории. Пловдивската библиотека се конкурира с еко-павилион от архитектурен фестивал в Сингапур, павилионът на „Булгари" в Абу Даби, временен магазин на „Луи Витон" в Лондон и арт-пространство в Дингли, Австралия. Гласуването на публиката в сайта на Архитайзър продължава до 8 март. Освен вот от посетителите на страницата, награди ще раздаде и специално жури, в което влиза и музикантът Моби, известен и с архитектурния си блог.

"Съ-временна библиотека" бе изградена от архитектурно студио 8 1/2 през есента, като част от фестивала "Градски мечти". Тя се намира в голямото пространство на Центъра за съвременно изкуство "Баня Старинна" - бивша турска баня. Тя получи световно признание с публикации в няколко престижни архитектурни списания и сайтове. Преди месец пък взе наградата на публиката в архитектурния блог WhatA за сграда на годината.

Гласуването в категория "Временни обекти" - от този линк: http://awards.architizer.com/public/voting/?cid=11.