Окончателно: 5 дни арест за участник в протестите
Окончателно: 5 дни арест за участник в протестите / Дарик Варна, архив

Наказанието от 5 дни арест, което участникът в гражданските протести Мартин Демирев получи в понеделник от Районния съд, бе потвърдено и от Окръжния съд в морската столица, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Петте дни арест 21-годишният Мартин получи за извършена от него непристойна проява на ул. "Девня", в близост до сградата на "Енерго про". По време на протеста Демирев напръскал със спрей в лицето няколко човека, участници в протеста. Съдът прецени, че младежът е извършил дребно хулиганство по смисъла на Указа за борба с дзребното хулиганство.

Варненският окръжен съд не уважи жалбата на Мартин, който настояваше делото да се върне на първата съдебна инстанция или да се намали размера на наложеното административно наказание, тъй като неговите действия били в условията на неизбежна самоотбрана.. Окръжният съд напълно споделя изводите на колегите си от Районния съд, че действията на младежа представляват обществена опасност, тъй като имат провокативна цел в края на една мирна демонстрация. На финала на протеста, когато хората са започнали да се разотиват, Демирев решил, че един от участниците - Иван Иванов е "ченге". Той му подвикнал, след което извадил газов спрей и го напръскал в лицето. Част от струята попаднала и върху лицето на свидетел. На пострадалите мъже била оказана медицинска помощ.

Това е предизвикало сериозна суматоха, последствията от която са били непредвидими, констатират и двете съдебни инстанции. Единствено своевременната намеса на органите на МВР е предотвратила ескалирането на напрежението, което от своя страна би компрометирало първоначалните цели на проекта.

Наличието на подобен спрей у Демирев в условията на публична проява със социални цели говори в подкрепа на изводите за намерението му да провокира безредици. Присъствието на подобна публична проява с газов спрей е забранено и от специалния закон - чл.6 ал.1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, се посочва в днешното съдебно решение. Съдът намира, че наложеното от Районния съд наказание е справедливо и съответства на обществената опасност на извършеното от нарушителя.

Решението на Окръжния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.