Хамас осъди експулсирането на делегацията от България
Хамас осъди експулсирането на делегацията от България / снимка: БГНЕС, архив

Правителството на "Хамас" в Ивицата Газа осъди експулсирането от България на негова делегация, пристигнала на посещение в страната, като обвини за това израелския натиск, съобщи палестинската агенция "Маан".

Българските сили за сигурност щурмуваха хотелските стаи на делегацията на "Хамас", като наредиха на членовете й да напуснат страната, съобщи движението в комюнике. "Ние осъждаме този акт, който отразява мащаба на отстъпчивостта пред ционитския натиск", заяви говорителят на правителството Тахер ал-Нуну.

Лидерът на "Хамас" и депутат Яхия ал-Абадсех заяви, че действията на българското правителство противоречат на всички дипломатически норми и допълни, че акцията показва огромния натиск, на който са подложени палестинските лидери, предава БГНЕС.

Председателят на парламента Ахмад Бахар призова България да изпрати официално извинение и заяви, че пристигналите на посещение депутати са били защитени с парламентарен имунитет.

Тримата представители на парламентарната група на Хамас "Блок промяна и реформи" Исмаил ал-Ашкар, Салах ал-Бардауил и Мушир ал-Масри пристигнаха в България в сряда. Визитата беше определена от "Хамас" като знак за все по-широкия прием на движението в Европа, но България съобщи, че правителството не е канило представителите.

Посланикът на Палестинската автономия в България Ахмед Мадбух заяви пред агенция Маан, че българското Външно министерство го е информирало, че съжалява за присъствието на делегацията на "Хамас" и взело решение да я помоли да напусне.

Решението за това депутатите на Хамас да напуснат България не е на Министерство на външните работи, това е решение на ДАНС, която вече е направила изявление по въпроса, а ние сме информирали палестинското посолство за него, заяви външният министър Николай Младенов в НС.

Доколкото знам те са отпътували от България, добави Младенов. На въпрос какво е становището му за информацията, че посолството в Кайро е издало туристическите им визи, Младенов отговори: "Тези лица не присъстваха в нито един списък, в който се забранява влизането им в страна-членка на ЕС, санкциите, които са насочени към организацията Хамас по европейска линия са в две посоки. Първо, забрана за финансови трансфери и второ - забрана за официални контакти. Неофициални контакти не сме имали с тях, те са били тук по покана на НПО, така че от наша гледна точка позицията ни няма промяна", каза министърът.

"Вчера разговарях с палестинския министър, директорът на дирекцията разговаря с палестинския посланик, който също беше доста учуден от тяхното присъствие в България, пред тях ние потвърдихме, че нашите контакти с Палестина се водят през официалните власти, с които имаме много добри отношения и с които продължаваме да поддържаме много интензивни контакти", добави Младенов.

Така че това посещение е от частен характер и няма нищо общо с държавата и министерството, заключи министъра.