БСП обиждала Хизбула според Бойко Борисов
БСП обиждала Хизбула според Бойко Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
БСП обиждали Хизбула според Бойко Борисов
61412
БСП обиждали Хизбула според Бойко Борисов
  • БСП обиждали Хизбула според Бойко Борисов

Ако се опасявате от терористичен атентат заради посочването на „Хизбула", то тогава им нанасяте тежка обида. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев.

По думите на Борисов информацията е изнесена от представител на службите и няма причина в аналогични ситуации другите страни да назовават организации, а „ние да си мълчим".

„Учудваме, че когато е изказано това предположение, което дори Канада, Австралия - в тези държави, в които е имало процеси по дадени лица, също потвърдиха всичко това - ние трябва да мълчим. Аз не мога да си обясня защо вие така обиждате „Хизбула", защото ако вие считате, че това е организация, която ще ни отговори с терористичен акт, за това, че сме посочили чрез службите, повтарям не президентът или аз, а представителят на службите в Европейския съвет го обяви, това би било тежка обида за тях. Вие не им правите добра услуга в случая. Ако вие се страхувате от терористичен акт в България заради това, това означава, че тази организация има тези възможности. И аз на тяхно място щях да реагирам много остро", каза премиерът.

В отговор Антон Кутев от БСП заяви: „България с този вход се вкарва в един международен замисъл, за който България няма нито интереса, нито капацитета да участва. Аз не се опасявам от Хизбула в този случай, аз се опасявам от огромното количество терористични организации, които работят по света, започвайки от Ал Кайда нататък. Ако вие имате този прочит и това не сте разбрали, че с тези си действия вие предизвиквате тези терористични организации, значи съжалявам, но някъде много сериозно ви куца външната политика".