Голям метеорит падна до Челябинск, рани над 500 души и причини щети
Голям метеорит падна до Челябинск, рани над 500 души и причини щети / снимка: Reuters

Над 500 души са ранени при падането на метеоритни отломки над руската област Урал. Последвали са силни експлозии, счупени стъкла на прозорците на къщите в редица селища и паника сред хората, съобщиха властите и агенциите, позовавайки се на очевидци, предава АФП.

Трима от пострадалите имат сериозни наранявания, причинени от ударната вълна, усетена в Челябинск и още няколко града. Министерството на извънредните ситуации съобщи, че мобилните комуникации временно са прекъснати. "В 9.20 ч (3.20 ч. по Гринуич) беше забелязан обект над Челябинск, който летеше с голяма скорост и оставяше следа зад себе си. Две минути по-късно бяха чути две експлозии", съобщи представителят на регионалното министерство на извънредните ситуации Юрий Буренко в комюнике.

"Ударната вълна счупи стъклата на прозорци в Челябинск и още няколко града в областта", посочи той. Първоначалните данни показват, че части от метеорита паднали на 80 км от град Сатки, който се намира на 100 км западно от центъра на областта, но информацията не е официално потвърдена.

"Получихме хиляди телефонни обаждания, че нещо е било открито и гората гори. Но за момента няма потвърдена информация, че нещо е паднало" на повърхността на Земята, заяви Буренко. Няма информация местни жители да са пострадали пряко от падащи части от метеорита. Министерството на отбраната съобщи, че е изпратило войници на пострадалите места, без да дава повече подробности.

Сутрешният трафик спря неочаквано, след като падащият метеорит частично изгоря в долния слой на атмосферата над града и озари сутрешното небе.

На видеа, качени от местните жители в интернет, се виждат метеоритни отломки, пресичащи небето на ниска височина, а траекторията им показва близък сблъсък със земята. На друго видео жителите, някои от които излезли от домовете си голи, наблюдават същия феномен над блоковете си на фона на експлозиите, предава БГНЕС.

Според последните информации на руските медии, голям метеорит е паднал в езеро на около един километър от град Чебаркул.

 

Ударната вълна е счупила стъклата на прозорците на офиса на ИТАР-ТАСС в центъра на Челябинск, съобщи агенцията. Стена е рухнала в завод в града, съобщи служител на завода, цитиран от Интерфакс.

Местната пощенска служба съобщи, че няколко нейни сгради са пострадали, а залата на хокейния отбор на Челябинск също е пострадала, което е наложило отмяната на мач. Телевизиите показаха хора с окървавени лица и дете с окървавен гръб. Повечето пострадали са получили леки прорезни рани и травми от счупените стъкла, съобщи местната полиция.

Говорител на руската държавна ядрена корпорация Росатом съобщи, че дейността й в района не е нарушена. "Всички компании на Росатом в Уралска област, включително комплексът Маяк, работят нормално", заяви неназован говорител на компанията, цитиран от Интерфакс. Министерството на извънредните ситуации съобщи, че нивата на радиацията в региона също не са се променили и че над 20 000 спасители са изпратени, за да помогнат на пострадалите.

Министерството на извънредните ситуации е мобилизирало 20 000 служители, които са в състояние на повишена тревога, както и три самолета или хеликоптера, които да инспектират района. Министерството призова населението да не се поддава на паниката. "Няма евакуация на населението, нивото на радиоактивност е в нормата. Молим ви да не се поддавате на паниката", съобщи местният отдел на министерството на страницата си в интернет.

Феноменът е бил наблюдаван и в Казахстан, съобщават руските агенции.

Според специалисти разпадналият се на фрагменти метеорит в Челябинска област Русия е бил с маса от няколко десетки тона, съобщи старши научният сътрудник в Пулковската обсерватория Сергей Смирнов, цитиран от Интерфакс и агенция Фокус. „Това бе много ярък болид, който прекрасно се виждаше на фона на светлото сутрешно небе. Обектът бе с достатъчно голяма маса, вероятно от много десетки тонове", коментира Смирнов.

Според учени този обект е бил способен да предизвика ударна вълна и разпръсване на фрагменти на голяма територия. При изучаването на падналото небесно тяло от голяма помощ за учените ще бъдат многобройните видеозаписи, направени от очевидци. Те ще помогнат да се установи траекторията на полета на метеорита, който навлезе в атмосферата на Земята с космическа скорост.

„При падането подобно космическо тяло започва да се дроби и разпада на фрагменти в атмосферата, скоростта му се измерва с километри в секунда", допълва Смирнов. Той отбеляза, че откриването на фрагментите от метеорита ще даде възможност на учените да получат отговори на много въпроси.

За момента учените не правят пряка връзка между падналото в Русия космическо тяло и предстоящото преминаване покрай Земята тази вечер на астероида 2012 DA14 с големина около 45 метра. Според Николай Петров от Роженската обсерватория, който даде интервю пред Дарик, има връзка между падналото в Челябинска област космическо тяло и предстоящето преминаване на астероида. Според него, обаче, няма никаква вероятност 2012 DA14 да се блъсне в Земята, той ще прелети на около 30 хил. км от нея. Според Петров, ако подобен метеорит падна на земната повърхност в района на голям град, то ударната вълна от експлозията на сблъсъка би разрушила напълно град с големината на София.