Представители на Хамас били изгонени от България с полиция
Представители на Хамас били изгонени от България с полиция / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Служители на българските сили за сигурност са щурмували хотелските стаи на делегацията на "Хамас", която пристигна в София, като наредили на членовете й да напуснат страната, съобщи палестинската агенция "Маан".

Визитата беше определена от "Хамас" като знак, че партията получава все по-голям прием в Европа, но от българска страна беше разяснено, че правителството не е поканило нейните представители. Тримата представители на парламентарната група на Хамас "Блок промяна и реформи" Исмаил ал-Ашкар, Салах ал-Бардауил и Мушир ал-Масри пристигнаха в България в сряда.

Блокът съобщи в комюнике, че българските сили за сигурност са наредили на представителите му да напуснат страната преди края на петдневната им визита. Той съобщи, че решението е взето под израелски натиск и изтъкна, че представителите са влезли в страната официално. Делегацията на Хамас напуснала България малко след това, предава БГНЕС.

Посланикът на Палестинската автономия в България заяви пред агенция "Маан", че е бил информиран от българското външно министерство, че то "съжалява" за присъствието на делегацията на Хамас и е взело решение да я помоли да напусне. Посланик Ахмед Мадбух заяви, че Външно министерство е съобщило, че хотелът не е бил щурмуван, а е проведен "спокоен разговор" с делегатите на Хамас.

Представителят на групировката Ахмад Юсеф заяви, че визитата на представители на партията му в България предвещава изваждане на Хамас от списъка на ЕС с терористични организации. Юсеф, който разполагал с конкретна информация, но все още не можел да я разкрие, заяви, че държавите - членки на ЕС "нямат никакви резерви относно изваждането на Хамас от списъка с терористични организации" с изключение на Германия и Чехия. "Има повече от една държава в Европа, която приема депутати на Хамас и това е добър знак", каза още Юсеф.