Не сме посочили Хизбула под натиск, категоричен е Цветанов
Не сме посочили Хизбула под натиск, категоричен е Цветанов / Sofia Photo Agency, архив

Ясни са истинските имена на атентаторите от летището в Бургас. Те вече са пуснати в системата на Европол. В момента тече проверка дали са посещавали и други страни от Европейския съюз (ЕС). Това заяви в интервю за TV7 министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Двама от атентаторите са студенти в Ливан. Една от версиите, по които се работи, е, че са обучавани именно там. Единият е влязъл в страната ни с влак от Варшава, а другият е пристигнал със самолет. Влизането в България е станало с истинските им самоличности, а на територията на страната са използвали фалшиви документи.

Министър Цветанов заяви, че се гордее от работата на българските власти и е впечатлен от сътрудничеството с международните си колеги, особено от мотивацията на канадските служби.

Цветанов отново подчерта, че върху България не е оказан абсолютно никакъв външен натиск да бъде обявена предварителната информация за участие на ливанската военна групировка Хизбула в организацията на атентата в Бургас. Дали Хизбула да бъде включена в списъка с терористични организации, е решение, което трябва да вземе ЕС. Холандия е една от страните, които настояват за включването на организацията в забранителния списък. Въпреки това, решението ни да оповестим доказателствата не е цената, която плащаме, за да получим одобрението на Холандия за Шенген, категоричен е вътрешният министър. Европейските ни партньори отчитат високо резултатите, които постигаме и на 7 март ще бъде взето решението за присъединяването на България към Шенген. Цветанов призова Сергей Станишев да помогне за Румъния, като страна със социалистическо управление.

Цветан Цветанов коментира и скандалното дело "Буда". Той обяви изнасянето на въпросната папка за компромат и подчерта, че трима вътрешни министри от предишните правителства в периода 2001-2009, включително Румен Петков, са знаели за папката и дори е възможно да са манипулирали част от документацията в нея. Цветанов беше категоричен, че премиерът Бойко Борисов не е знаел, че има интерес към него и никога не е бил информатор на ДС.

Относно нарастващото напрежение покрай протестите на гражданите в страната срещу завишените сметки за ток, Цветанов коментира, че недоволството е напълно обосновано. Министърът гарантира, че полицията няма да тушира със сила гнева на протестиращите.