Лондон: ЕС да погне Хизбула заради Бургас
Лондон: ЕС да погне Хизбула заради Бургас / снимка: Reuters, архив

Европейският съюз трябва да предприеме сериозни действия в отговор на атентата в Бургас, при който през юли миналата година загинаха петима израелски туристи и български гражданин. Към това призова британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от агенция Ю Пи Ай.

В своя реч Хейг подчертал, че на организации като Хизбула трябва да им стане ясно, че не могат да извършват безнаказано атаки на европейска територия. Веднага след атентата израелското правителство обвини Иран и шиитската групировка Хизбула за него, припомня Ю Пи Ай. Миналата седмица вътрешният министър на България Цветан Цветанов каза, че има основания да се смята, че Хизбула стои зад атентата. Хизбула е част от коалицията, която в момента е на власт в Ливан, посочва БГНЕС.

За Вашингтон и Лондон Хизбула е терористична организация, но Европейският съюз като цяло не подкрепя тази позиция. Хейг казал още, че ясно трябва да бъде заявено, че нито една държава не бива да позволява на терористични групировки да действат от нейна територия и да бъде подчертано отново, че тероризмът винаги е бил неприемлив като средство за водене на външна политика.