Идва нова криза с направленията за лекарите специалисти
Идва нова криза с направленията за лекарите специалисти / www.sxc.hu
Идва нова криза с направленията на лекарите специалисти
61398
Идва нова криза с направленията на лекарите специалисти
  • Идва нова криза с направленията на лекарите специалисти

Задава се поредната криза с направленията за лекарите специалисти, предупредиха пред Дарик от Българския лекарски съюз. Семейните лекари са на прага на търпението си, защото все още не разполагат с никаква информация за това с какви талони за консултация и лабораторни изследвания разполагат за първото тримесечие от годината. Така след 15 март има реална опасност пациентите да прочетат на вратите на лекарските кабинети, че талони за този месец няма и че ако се нуждаят от спешен преглед, ще трябва сами да си плащат.

Лекарите работят на сляпо вече над два месеца, без да знаят колко е лимитът на отпуснатите им средства за талони, обяви пред Дарик Диана Чинарска от Управителния съвет на съсловната организация. Така като получат информация, може да се окаже, че са изчерпали повече от две трети от този лимит, а да е едва началото на март: „Това означава, че когато през средата на март изчерпим всичко, което ни се полага до края на март, ние на практика 15 дни няма как да работим. Има реална опасност до средата на март да се окажем с изчерпани лимити".

Възможностите тогава са две - или пациентът да си плати, или лекарят да наруши регламентите на Здравната каса, вследствие на което да бъде глобен, заради поредното ново решение на институцията: „Миналата година имахме право да надвишаваме този лимит с 10%, без да бъдем санкционирани. Можехме да надвишим и с още 15%, ако след това ги върнем. Тази година тези условия отпадат. Ние нямаме право да надвишаваме с 10%. А за да си поискаме тези 15%, които после да върнем, трябва да получим одобрение от Касата, което няма как да се случи в кратък период от време".

Януари, февруари и март са тежки месеци с епидемии, вируси и простудни заболявания, поясни Чинарска. Затова много пациенти се нуждаят от талони и опасността от тяхното преждевременно изчерпване е огромна.

Диана Чинарска посочи, че тази година ще бъде още по-тежка за българското здравеопазване по ред причини, заради които и не бе подписан Националният рамков договор. Ако го бяхме подписали, се превръщахме в съучастници на умишлено ограничаване на лечението на нашите пациенти, допълни експертът.