Още една романтична история с лешояди
Още една романтична история с лешояди / http://greenbalkans.org

За втора поредна година двойка белоглави лешояди загнездиха в Източна Стара планина. Семейството на 7G свива гнездо за втори път, като с това връща надеждите за възстановяване на лешоядите в Стара планина след близо 50 години отсъствие, съобщават от Зелени Балкани.

На 13 февруари екип на проекта за завръщане на лешоядите в България е  наблюдавал размяна на нежности и открил гнездо на птиците.

Самите родители са белоглави лешояди, освободени в рамките на програмата за възстановяване на вида като гнездящ в Стара планина. Това са едни от първите птици, освободени още през 2009 година от специалната клетка за адаптация, изградена от експертите на Фонда за дивата флора и фауна /ФДФФ/ в Котленска Стара планина. Двойката е френско-испанска и надеждите са те да създадат и отгледат първото българско лешоядче, излюпено на свобода в Балкана.

„Миналата година семейството загнезди за първи път, на около 60 км източно от площадката за подхранване на лешояди. Тогава 7G сам ни заведе до гнездото, благодарение на прототипен GPS/GSM предавател, с който маркирахме птицата. За съжаление първият опит на семейството беше неуспешен, но това се случва и при дивите птици. Не бива да забравяме, че това са много млади лешояди, а единият дори е излюпен в зоопарка Zoo de Doue - Франция. Тази година двойката се е преместила на запад и е заела много удобна скала в района на площадката за подхранване на лешояди над Котел” - разказват от Зелени Балкани.

Така екипи на ФДФФ и Зелени Балкани ще могат да наблюдават постоянно младото семейство и да осигуряват храна за успешното отглеждане на малкото. Заемането на гнездото се случва почти едновременно със загнездването на единствената останала естествена колония от белоглави лешояди в Източни Родопи, така че нашите птици имат същите шансове като дивите си събратя.

Яйцето се очаква всеки момент. Мътенето при белоглавите лешояди продължава между 52-57 дни, така че първото малко, излюпено на свобода от пуснатите в рамките на проекта птици би трябвало да се появи на бял свят в началото на април.