КЗП: 91 са жалбите срещу ЕРП-та от началото на годината
КЗП: 91 са жалбите срещу ЕРП-та от началото на годината / Sofia Photo Agency

91 жалби на потребители срещу електроразпределителните дружества са подадени от началото на годината до днес в Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщи председателят й Веселин Златев. За цялата 2012 г. жалбите срещу тези дружества са 308, като най-много са срещу ЧЕЗ. По думите на Златев миналата година два пъти комисията е информирала енергийния регулатор, че ЕРП-тата имат неравноправни клаузи в договорите. Тези клаузи са обявени за нищожни с решение на съда, но дружествата не са предприели отстраняването им.

Веселин Златев обобщи най-често срещаните неравноправия: „Най-често срещаната е да констатират служители на съответното ЕРП, че върху електромера е въздействано по някакъв начин. Дали това е истина или не, никой не може да установи. Това се прави в присъствието на техни служители, съставя се комисия и се правят подобни констатации. В този случай ЕРП има възможност да начисли за 180 дни неконсумирана, по никакъв начин недоказано консумирана ел. енергия, от съответния абонат. Защото дори и някой да е въздействал върху електромера, този човек може да се окаже, че е бил дори извън пределите на страната и да не е живяно в жилището. Но така или иначе тази клауза съществува”.

Александър Масларски от комисията допълни: „Една от неравноправните клаузи, които е констатирала комисията и е потвърдено от съда, когато чрез тези общи разпоредби в условията ЕРП-тата задължават потребителите, въпреки че имат претенция, те първо да заплатят сумата, а след това да предявят своята претенция. Което съдът също е установил, че е вид неравноправие и следователно – нищожно. Наскоро имаше случай, в който поради техническа грешка западен телеком беше начислил близо милион и в случая означава, първо платете вие един милион, пък след това се жалвайте, че според вас сметката е завишена”.