Нова промяна при здравните книжки, без проба Манту при подновяване
Нова промяна при здравните книжки, без проба Манту при подновяване / netinfo

При подновяване на здравна книжка няма да се прави туберкулинов кожен тест на Манту. Изискването, което бе въведено през октомври миналата година, се отменя, информират от Регионалната здравна инспекция(РЗИ) - Варна, които контролират спазването на наредбата.

Остава в сила обаче другото нововъведение от есента - за бактериологично изследване при подновяване на здравната книжка. Доскоро изследването за носителство на шигели, салмонели, ентеропатогенни Ешерихия коли и коремнотифно носителство се правеше само преди постъпване на работа. Въвеждането на това изследване при ежегодното подновяване на здравната книжка обаче не важи за работещите в бръснарските, фризьорските и козметичните салони.

Издаването и подновяването на здравните книжки се регламентира от Наредба №15 от 2006 г. за здравните изисквания към лицата,работещи в детските заведения, специализираните институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти,предприятията, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските и козметичните салони.

От РЗИ припомнят какви действия и изследвания са задължителни след последните промени в Наредба №15:

При предварителните медицински прегледи и изследвания за оформяне на лична здравна книжка за първи път, се извършват всички посочени прегледи и изследвания:

Ø Преглед от общопрактикуващ лекар
Ø Бактериологично изследване за носителство на шигели, салмонели, ентеропатогинни Есшерихиа коли и коремно-тифно носителство
Ø Изследване за чревни хелминти и протозои
Ø Провеждане на туберкулинов кожен тест на Манту

Периодичните медицински прегледи и изследвания включват един път годишно подновяване на:

Ø Преглед от общопрактикуващ лекар;
Ø Бактериологично изследване
Ø Изследване за чревни хелминти и протозои