Разкриват тайните на музейни експонати
Разкриват тайните на музейни експонати / DarikNews.bg

Регионален исторически музей - Стара Загора е първият, който ще използва съвременна технология, чрез която ще се разкриват неизвестни детайли по и под повърхността на двуизмерни и триизмерни (2D и 3D) обекти на културното наследство. Изследваните артефакти и експонати ще бъдат включени в най-голямата онлайн културна мрежа - Europeana. Проектът INSIDDE, финансиран по програма на Европейския съюз, ще се осъществява с помощта на партньори от Италия, Белгия, Холандия, Германия и Испания.

Технологията, след експериментирането й в Стара Загора, ще бъде приложена в музеите в цяла Европа за постигане на по-голяма интерактивност за посетителите и за улесняване на изследователите. Посетителите на РИМ - Стара Загора ще имат възможност да се възползват от мобилното приложение, което ще бъде създадено и интегрирано в рамките на проекта.

Проектът INSIDDE разработва скенер, който работи с терахерцови честоти, чрез които ще се разкрият детайли и скрити характеристики на произведения на изкуството и музейни експонати. Партньорите по проекта ще подберат нашите експонати, а ние ще държим те да бъдат уникати. Ще подберем артефакти от различни исторически периоди, възможно е това да бъде един от най-ранните преписи на "История славяноболгарская",уточни директорът на музея Светла Димитрова.

Ръководител на проекта е директорът на музея Светла Димитрова. В екипа участват Живко Симитев, който ще поддържа всички технически връзки, реставраторът Ренета Караманова, която ще подготви информация за структурата на материалите на тестваните експонати, Ваня Ценкова ще следи за синхронизиране на нашето и европейското законодателство, археологът Мария Камишева ще направи подбора и ще предостави експонатите, които ще бъдат тествани.

Общата стойност на одобреното съфинансиране от ЕК за INSIDDE възлиза на 3,6 млн. евро, от които 125 хил. евро ще получи РИМ - Стара Загора. Съфинансирането от Община Стара Загора е малко над 6 хил. евро.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора съдейства за включване на РИМ - Стара Загора като партньор в проекта. Той ще се реализира за три години.